keskiviikko 25. heinäkuuta 2007

Amatöörit työmarkkinakentällä?

Lehtiä kannattaa lukea. Eero Heinäluoman pää-äänenenkannattaja Uutispäivä Demari haastatteli 24.7 syyskun alussa eläkkeelle jäävää Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikköä Heikki Saipiota. Saipio lausui 33 vuoden kokemuksella tasa-arvotuposta seuravaa: "Ensinnäkään tupoa ei tule, ja tasa-arvo tarkoittaa kaikille yhtä suuria korotuksia. Kyse on naispalkkaratkaisusta. Asiantuntemattomat poliitikot käyttävät tällaisia typeriä termejä"

Siinä lähtivät työantajapuolen terveiset Kokoomukselle yleensä ja Jyrki Kataiselle erityisesti. Vaalin alla luotiin mielikuva, että kokomusta äänestämällä julkisen sektorin alipalkatut saavat lähes kaikkien mielestä oikeutetut kuoppakorotukset palkkoihinsa, jos ei heti niin ainakin melkein saman tien. Vaalien tuloksesta voidaan tulkita, että varsin moni otti Kataisen jutut vakavasti, vaikka jo silloin moni työmarkkinapolitiikan ammattilainen, keskusjärjestöstä ja puoluekannasta riippumatta, pyöritteli silmiään kuunnellessaan Kataista.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että rahaa valtion kassasta heruu, mikäli kyetään sopimaan naisaloja suosiva ratkaisu. Tässä huokuu takaovi, jota kautta hallitus aikoo luikerrella Kataisen lupauksista: Kun typerät työmarkkinajärjestöt eivät onnistu järkeviä sopimuksia tekemään, niin ei sitten tarvitse ylimääräistä rahaa antaa. Hyvä poliitikko, paha ay-liike. Taustalla ovat vielä yksityisen sektorin sopimukset mm. teknolgiateollisuuden, kemianteollisuuden sekä rahoitusalan piirissä, jotka ovat varsin korkealla tasolla, 8-9 % kahdessa vuodessa. Jotta julkinen sektori kirisi kiinni palkkaeroja, olisi sen sitten saatava yksityisen sektorin korotukset + ganska mycket till, jotta tavoite toteutuisi. Kun hallitusohjelmaan on kirjattu, että lisää palkaa on saatava koulutetuille naisille (ei siis korkeasti koulutetuille), on jokseenkin koko julkinen sektori käsi ojossa; kukapa nyt ei olisi koulutettu.

Onneksi Jyrki Kataisella on erityiavustajia lähes joka sormelle. Ehkä joku heistä keksii, miten ikävästä loukusta päästään pakoon. Joku voisi myös informoida kokoomusta verojen ja julkisen sektorin palkanmaksukyvyn keskinäisestä suhteesta: sen pohtiminen olisi huomattavasti hedelmällisempää kuin sairaanhoitajan ja paperimiehen palkkojen vertailu.

Ei kommentteja: