maanantai 30. maaliskuuta 2015

Helsinki: SDP ja kilpakumppanit



Monet epäilevät SDP:n mahdollisuuksia pitää Helsingin neljää paikkaansa, mutta varsin onnistunut ehdokasasettelu ja keskinäinen kisa neljän parhaan joukkoon pääsemiseksi parantavat mahdollisuuksia. Varmoja läpimenijöitä ovat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma sekä ulkoministeri Erkki Tuomioja. Molemmat saanevat 10 000+ ääntä. Kolmanneksi nousee uusi tulokas, Pentti Arajärvi. Pidetty, sympaattinen sosiaalisektorin asiantuntija kerää kannatusta yli puoluerajojen, erittäin kovakin äänimäärä on mahdollinen. Viimeisestä paikasta käydään armottoman kova kamppailu. Päivi Lipponen voitti kisan 2011, eikä ole vailla mahdollisuuksia nytkään. Tuula Haatainen yrittää paluuta eduskuntaan, ja on varmasti eduskunnasta luopuvan Raakel Hiltusen äänestäjien suosiossa. Hiltunen itse on näkyvästi tukenut Pilvi Torstia, joka oli lähellä läpimenoa jo 2011. Vielä lähempänä oli Nasima Razmyar, joka merkittävän julkisuuslisän saaneena ehdokkaana on ehkä vahvin suosikki neljänneksi läpimenijäksi. Näiden lisäksi Sara Paavolainen omaa edellytyksiä hyvään lopputulokseen, mutta hänen valintansa olisi kuitenkin suuri yllätys. Kilpailu neljännestä paikasta tekee vaalit demareille mielenkiintoiseksi Helsingissä – ja varmistaa samalla että neljä paikkaa tulee.

Kokoomus saa korkeintaan kuusi edustajaa.  Jan Vapaavuori ja Lasse Männistö eivät nyt ole ehdolla, mutta lista on vahva ja kilpailukykyinen. Varmoja läpimenijöitä ovat Ben Zyskowicz, Sari Sarkomaa ja Jaana Pelkonen, muista paikoista käydään hurja ja mahdollisesti pienten marginaalien taistelu. Vahvoilla ovat onnettomilla lausunnoilla asemaansa vaikeuttanut ministeri Laura Räty sekä ikääntyvän äänestäjäkunnan kanssa kamppaileva Pertti Salolainen. Kuudes läpimenijä lienee värikäs ja provokatiivinen Eija – Riitta Korhola. Läpimenosta voivat haaveilla myös ainakin maahanmuuttokriittisen siiven Wille Rydman, hyvän profiilin omaava Nina Suomalainen sekä Fatbardhe Hetemaj. Matti Parpala yrittää tehdä lassemännistöt ja yllättää ennakkosuosikit opiskelijoiden äänillä. Vaikeaa, mutta ei mahdotonta.  Juhani Vartiainen ja Tapani Ruokanen käyvät fiksua ja analyyttista kampanjaa, mutta kilpailu lienee liian kovaa.

Vihreiden onnea häiritsee vaalien alla tapahtunut valtuustoryhmän hajoaminen. Tavoitteena on kuitenkin lisäpaikka, mikä onkin mahdollisuuksien rajoissa. Presidentinvaaleissa onnistunut Pekka Haavisto tähdittää vihreiden listaa, toinen varma läpimenijä on vasemman laidan Outi Alanko-Kahiluoto. Sen jälkeen alkaakin armoton taistelu, jossa vahvoilla lienee pidetty Johanna Sumuvuori ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari. Näitä haastavat ainakin nettipugilisti Jukka Relander, valovoimainen köyhyystutkija Maria Ohisalo, vihreäksi ehdokkaaksi näkyviä kampanjoita tekevä Antero Vartia sekä valtuutettu Otso Kivekäs. Jokerina listalla on ylioppilaskuntavaaleissa kovia äänimääriä kerännyt Ozan Yanar.

Perussuomalaisista Jussi Halla-Aho jättää vaalit väliin. Äänten karkaamista estämään lähetetiin toinen europarlamentaarikko, Sampo Terho. Häntä pidetään omassa kontekstissaan ihan asiallisena poliitikkona, mutta Halla-Ahon äänimääriin hän tuskin yltää. Näin ollen perussuomalaisten kolmas paikka on enemmän kuin vaarassa. Terho menee kuitenkin kirkkaasti läpi, ja saa kaverikseen Tom Packalenin. Mika Raatikainen ja Renee Hursti kilpailevat mahdollisesta kolmannesta paikasta. Läpimenijät tullevat tästä ryhmästä, eikä kolmen paikan säilyttäminen ole mahdotonta.

Vasemmistoliitto tahtoisi kovasti nostaa paikkamääräänsä kahdesta kolmeen. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kilpailee taas kaupungin äänikuninkaan tittelistä, ja värikäs ja sanavalmis Silvia Modig pysyy varmasti kakkosijalla. Mahdollista kolmatta paikkaa tavoittelevat ainakin Veronica Honkasalo ja Maj Kivelä. Kohtuullisen hyvään tulokseen voivat yltää myös Heikki Patomäki ja Dan Koivulaakso. Kolmen paikan saavuttaminen vaatii kuitenkin nappisuoritusta, listan ehdokkaista kovin moni taitaa jäädä alle 1000:n äänen rajan.

Keskustan ehdokaskaarti on perinteisesti ollut Helsingissä aika sekalaista seurakuntaa, mutta tällä kertaa on kasaan haalittu ryhmä joka saanee 2 paikkaa. Olli Rehn on listan ykkönen, vaikka julkinen kiukuttelu kannatusta syökin. Kakkospaikasta käydään mielenkiintoinen kilpailu, johon osallistuvat ainakin jo kolmannesta vaalipiiristä yrittävä Paula Lehtomäki, terveysmies Pekka Puska ja lestadiolaisten ääniä haaliva Terhi Peltokorpi. Toinen läpimenijä tullee tästä ryhmästä. Keskustan julkkisehdokkaat, Jari Porttila ja Leena Pakkkanen, saavat havaita kilpailun olevan kovaa. Listan jokeri on edellisvaaleissa Kristillisdemokraattien listoilla yli 2400 ääntä kerännyt pastori Markku Vuorinen. Samanlaisella äänimäärällä ollaan korkealla Keskustan listalla.

RKP:n vaalit ratkesivat jo ehdokasasettelussa. Eva Biaudet tekee paluun eduskuntaan, eivätkä RKP:n äänet riitä toiseen paikkaan. Listan toiseksi nousee Marcus Rantala. Päivi Storgård tehnee taas asialliset vaalit, ja listan jokeriksi voidaan nostaa Silja Borgarsdottir Sandelin, jolla on nostetta puolueensa piirissä.

 

Yhteenveto:

Kokoomus                                    6

Vihreät                                          4

SDP                                                4

Vasemmistoliitto                        3 (+1)

Perussuomalaiset                       2 (-1)

Keskusta                                       2 (+1)
 
RKP                                              1

Ei kommentteja: