keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Keski-Suomi: SDP ja kilpakumppanit


Keski – Suomen vaalipiirissä on tarjolla kymmenen paikkaa. Tässä vaalipiirissä SDP iski ässän pöytään houkuttelemalla Pihtiputaan suuren pojan, työministeri Lauri Ihalaisen, asettumaan ehdolle vaalipiiriin. Hän kerää ääniä isolla haravalla, ja hamuaa tukea myös Vasemmistoliiton duunarisiivestä ja eduskunnasta luopuvan Kauko Tuupaisen (PS) vanhoista äänestäjistä. Ihalainen menee varmasti läpi ja kamppailee jopa äänikuninkaan tittelistä. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen keräsi vuoden 2011 vaaleissa peräti 8711 ääntä, ja on vahvoilla nytkin. Huovinen on selvinnyt vaikeasta tehtävästään kuivin jaloin, eikä hänen syliinsä ole kaatunut hallituksen SOTE ja muut ongelmat. Hyvin mahdollisessa kolmannessa paikassa on tiukimmin kiinni Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen, joka on vaalipiirin nouseva demari. Mäkinen pesi kunnallisvaaleissa 2012 Jyväskylässä kaikki kilpailijansa, joten häntä ei pidä aliarvioida.  SDP:n lista on muutenkin vahva, mukana ovat mm. kansanedustaja Tuula Peltonen ja opiskelijaliitto SONK:in pj Hanna Huumonen, joten kolme paikkaa on saavutettavissa.

Keskusta saa jokseenkin varmasti lisäpaikan, eikä istuvilla edustajilla, Anne Kalmarilla, Mauri Pekkarisella ja Aila Paloniemellä, ole hätää. Neljäs paikka onkin sitten väännön kohteena; eduskunnasta jo kerran pudonneet Petri Neittaanmäki sekä puhemiesten kauhu, Lauri ”minä vain kahlasin” Oinonen, ovat mahdollisia nelosia. Uusista yrittäjistä ainakin Tuulia Ikkelä-Koski Jyväskylästä haaveilee suuria. Jokseenkin varma neljäs paikka on monen ulottuvilla.

Perussuomalaiset saivat vuoden 2011 vaaleissa hyvällä marginaalilla kaksi paikkaa. Mutta nyt kannatusprosentin lasku ja Kauko Tuupaisen luopuminen uhkaavat käydä kalliiksi. Toisen istuvan edustajan, Teuvo Hakkaraisen, äänisaalis on suuri arvoitus. Hakkarainen on maineensa jokseenkin menettänyt, mutta heikko kilpailutilanne voi hänen vaalituloksensa pelastaa. KD:sta loikannut Toimi Kankaanniemi on todennäköinen listaykkönen, vaikka hänellä on omat rasitteensa uudessakin puolueessaan. Tämän kaksikon jälkeen lähinnä Mauno Vanhalaa voisi ajatella listan seuraavana, kunnallisvaalitulos oli hyvä. Sitten voisikin heittää arpaa muiden järjestyksestä, lista on uudistunut isolla kädellä edellisvaaleihin verrattuna. Kahden paikan pitäminen vaatii piristymistä yleiskannatuksessa.

Kokoomus menetti Henna Virkkusen ja samalla katoaa toinen paikka. Sinuhe Wallinheimo kamppailee Mikael Palolan kanssa läpimenosta, edellinen lienee niukasti vahvempi. Moni Virkkusen naisäänestäjä etsii uutta kotia, ja tarjolla onkin useita naisehdokkaita Jyväskylästä. Niin monta, että äänten hajoaminen pitänee mieskaksikon listakärjessä.

Vasemmistoliiton ainoa paikka on tiukoilla. SDP:n Ihalainen käy kupilla, ja ehdokaskaarti istuvan kansanedustaja Eila Tiaisen jälkeen on heikohko.

Vihreät tavoittelevat historiallista ensimmäistä paikkaansa Touko Aallon johdolla. Paikka on mahdollinen, mutta ei todellakaan varma.

SDP:n kolmas, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen toinen sekä Vasemmistoliiton ja Vihreiden ensimmäiset paikat ovat tiukassa taistossa. Kaksi näistä toteutuu, minun arviossani SDP ja Vasemmistoliitto onnistuvat tavoitteissaan.


Yhteenveto:

Keskusta                    4 (+1)

SDP                             3 (+1)

Perussuomalaiset    1 (-1)

Kokoomus                 1 (-1)

Vasemmistoliitto      1

Vihreät                       0

2 kommenttia:

Sami Kettunen kirjoitti...

Mainio analyysi, kiitos Tage! Ihalaisen tulo demareiden vaalivankkureiden vetäjäksi oli kyllä poliittisen vaikuttamisen taidonnäyte. Se vahvistaa demareiden asemaa paljon. Toki moni paikallinen demari varmasti vetäisi aamukahvit väärään kurkkuun kuullessaan Ihalaisen ehdokkuudesta. Ainakin he, jotka olivat jo itse ilmoittautuneet ehdolle.

Huovinen ja Mäkinen kiskaisevat Ihalaisen tavoin hurjat äänisaaliit - muille ei mahdollisuuksia taida näissä vaaleissa jäädä.

Keskustan sisällä Pekkarinen ja Kalmari ovat varmasti vahvoja. Aila Paloniemen osalta on kysymysmerkkejä ilmassa, mutta hän vallannee kolmannen paikan. Neljännestä paikasta käydään raivoisa taistelu Neittaanmäen ja Joonas Köntän välillä. Köntällä ei ole samanlaisia menneisyyden haasteita kuin Neittiksellä, joka on käynyt nyt kahdet vaalit ilman edustajanpaikkaa.

Demareiden hyvä ehdokasasettelu tekee todella kipeää Vasemmistoliitolle. Itse veikkaan, että vasureiden paikka tällä kertaa siirtyy Vihreille, joilla on kaksi kovaa nimeä: Aalto ja Saxberg.

Kuten aina - tunnelma on varsin kihelmöivä ennen vaaleja :)

TagenTurinat kirjoitti...

In Oinonen I Trust.... ;)