tiistai 17. maaliskuuta 2015

Uudenmaan vaalipiiri: SDP ja kilpakumppanit



SDP:n listoilta valittiin 2011 vaaleissa 7 edustajaa. Näistä Lauri Ihalainen, Mikael Jungner ja Matti Saarinen eivät nyt ole mukana. Heiltä jää orvoiksi lähes 28 000 äänestäjää. Ihalaisen ja Saarisen äänestäjistä monilla lienee helppoa löytää edelleenkin ehdokas SDP:n listalta, kun taas Jungner vetosi äänestäjiin yli puoluerajojen. Lähimpänä hänen linjaansa lienee upseeri ja herrasmies Michael Moberg.

SDP:n kannatuskäyrät kulkevat selvästi edellisvaaleja alhaisemmalla tasolla. Kohtuullisen hyvin onnistunut ehdokasasettelu auttaa, mutta lisäpaikoista ei tällä kannatuksella ja kilpailutilanteessa ole suuremmin toivetta. Viime vaalien 7 paikkaa olisi loistava suoritus, mutta poliittinen realisti voisi olla tyytyväinen 6 paikkaankin.

Antti Lindtman, Maarit Feldt-Ranta, Maria Guzenina ja Antti Rinne ovat hyvin todennäköisesti listan neljä ensimmäistä. Huolimatta Vantaan ehdokassumasta on Lindtman vahvoilla, profiili ja tausta vakuuttavat. Feldt-Ranta tehnee uransa parhaimmat vaalit, eikä Maria Guzeninaa uhkaa Espoossa mikään. Puheenjohtaja Rinne saanee merkittävästi Ihalaisen vanhoja ääniä, ja puheenjohtajuus tuo kannatusta kautta vaalipiirin. Läpi kevyesti, vaikkei äänikuninkaiden joukossa olekaan.

SDP:n listan kiinnostavuus piilee seuraavassa ryhmässä, josta valikoituvat loput kaksi läpimenijää. Merja Kuusisto yrittää jälleen läpi pääsääntöisesti Tuusulan äänillä, ja Joona Räsänen yrittää periä Lohjalla Matti Saarisen äänet. Valtuuston ja Nuorisoliiton puheenjohtajuus auttavat, eikä läpimeno ole mahdottomuus. Timo Harakka on laajalti tunnettu ja nousee saman tien kamppailemaan paikasta auringossa. Kimmo Kiljunen kampanjoi puhtaasti eläketeemoilla, ja tietäen SDP:n vahvan kannatuksen iäkkäämpien äänestäjien keskuudessa, on paluu eduskuntaan mahdollinen. Vantaan tiukka kilpailutilanne kuitenkin hankaloittaa menestymistä. Kirkkonummelta ponnistava kaksikielinen Michael Moberg on profiililtaan hyvin erilainen ehdokas, ja nimenomaan Uudenmaan vaalipiirissä tällä on kantopintaa. Mobergin tausta rauhanturvaajana ja myönteiset näkemykset NATO-jäsenyydestä ja lisäydinvoimasta yhdistettynä hyvin suvaitsevaiseen ja arvoliberaaliin maailmakatsomukseen vetoavat maltillisiin vasemmistolaisiin ja liikkuviin äänestäjiin poliittisen keskiviivan molemmilla puolilla. Vahvat siteet Kirkkonummen arkeen tuovat kannatusta lähialueilta yli puoluerajojen.

Seuraavaan ryhmään kuuluvat ehdokkaat joilla voi olla kykyä 2500 – 4000 ääneen, ja kaiken onnistuessa läpimenokin voi olla mahdollista. Veijo Baltzar vahvana esiintyjänä voi olla SDP:n listan jokeri, ja Tommi Läntinen voi isossa vaalipiirissä löytää aika monta musiikin ystävää. Johanna Värmälä hyötyy Espoon alueen niukasta SDP- tarjonnasta, ja Anette Karlsson tehnee varsin vahvat vaalit, ahkera kampanjointi ja oma selkeä reviiri auttavat. SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers voi myös menestyä kohtuullisen hyvin.

Yhteenvetona voi todeta, että SDP:n listalla on todella hyvä kilpailutilanne, mikä lisää yritystä ja parantaa koko listan lopputulosta.

Kokoomus menettää varsin todennäköisesti paikkoja. Alexander Stubbin kannatus tuskin nousee ja Jyrki Katainen on poissa. Suhteellisen varmoja paikastaan voivat olla Stubbin lisäksi Eero Lehti, Outi Mäkelä, Kari Tolvanen ja todennäköisesti myös talousoikeiston suosikki Elina Lepomäki. Hjallis Harkimo ja Kai Mykkänen nousevat eduskuntaan, mutta maahanmuuttajien lastanrattailla profiloitunut Pia Kauma, Sanna Lauslahti, ikävää julkisuutta saanut Tapani Mäkinen ja Kirkkonummella entistä kovemman kilpailun kohtaava Raija Vahasalo saavat olla tarkkana, ettei tule noutaja. Viime vaalien 11 paikkaa on mahdoton tehtävä, 9 paikkaa lienee todennäköisin lopputulos.

Perussuomalaiset luottavat Timo Soiniin. Todennäköiset muut läpimenijät ovat suvaitsevaisuudellaan profiloitunut Arja Juvonen, Jussi Niinistö, persuänkyrä Pirkko Ruohonen – Lerner, Pietari Jääskeläinen ja arvokonservatiivien ykkösryhmään kuuluva Mika Niikko. Eduskunnan ulkopuolisista yrittäjistä Teemu Lahtinen ja nuoremman polven Simon Elo omaavat mahdollisuuksia. Perussuomalaisten listalta voi päästä joku todellinen yllättäjä läpi, koska Soinin äänimäärästä johtuen viimeisten läpimenijöiden äänisaalit voivat olla aika matalia. Laskenut yleiskannatus rankaisee jonkin verran, ja paikkamäärä on edelleen samalla tasolla SDP:n kanssa, eli 6.

Keskusta nousee Matti Vanhasen ja Anne Bernerin johdolla, tulossa ainakin 4 paikkaa. Yleiskannatus voisi tuoda enemmänkin paikkoja, mutta listan taso ei ole järeimmästä päästä. Antti Kaikkonen jatkaa eduskunnassa, muu tai muut läpimenijät valikoituvat isosta ryhmästä. Toiveita lienee ainakin Eerikki Viljasen, kaikenlaista julkisuutta keränneen Alpo Rusin sekä varsin arvokonservatiivisen Seppo Särkiniemen tukijoukoissa. Listan jokeri voisi olla Ann – Mari Kemell, jolla taustaa valtiovarainministeriöstä ja pohjalla ehdokkuus EU-vaaleissa.

Vihreät haaveilevat lisäpaikasta, mutta ehdokasasettelu ei lupaile liikoja. Tuija Braxin äänistä merkittävä osa voi mennä muualle, eikä Jani Toivolan venkoilu ehdokkuutensa kanssa auta asiaa. Läpi Toivola kuitenkin menee, kuten myös Johanna Karimäki Espoon vihreiden äänillä. Kolmas läpimenijä voisi olla Timo Juurikkala Vantaalla, mutta Jyrki Kasvi ja Susanna Rahkonen omaavat myös mahdollisuuksia. Rahkonen joutuu kuitenkin kamppailemaan Espoossa Karimäen lisäksi Inka Hopsun kanssa, äänten tasainen jakautuminen voi johtaa yllättäviinkin läpimenijöihin.

RKP saa taas 3 paikkaa. Istuvat Thomas Blomqvist ja Mikaela Nylander  saavat seurakseen Calle Haglundin. Kahta ensin mainittua haastavat Kristillisdemokraateista loikannut Niklas Andersson, rikosylikomisario Thomas Elfgren, viime vaaleissa yli 3 300 ääntä saanut Veronica Rehn-Kivi, sekä RKP:n varapuheenjohtaja Niklas Mannfolk.

Vasemmistoliitto tavoittelee 2 paikkaa, mikä on mahdollisuuksien rajoissa. Jussi Saramo noussee listan ykköseksi, Kari Uotila ja Antero Eerola kamppailevat mahdollisesta toisesta paikasta.

Kristillisdemokraatit pitänee 1 paikkansa, vaikka kannatus edelleen hiipuukin. Jouko Jääskeläinen on edelleen todennäköisin läpimenijä, Antero Laukkanen haastaa. Täysin poissuljettua ei ole, että KD jäisi ilman paikkaa Uudenmaan vaalipiirissä.

Yhteenveto:

Kokoomus                  9
SDP                            6                
 
Perussuomalaiset      6                
 
Keskusta                    5
                                   
Vihreät                       3
                                   
RKP                          3
                                         
Vasemmistoliitto       2             
KD                            1                

 

Ei kommentteja: