keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pirkanmaa : SDP ja kilpakumppanit


SDP käy vaaleihin ilman Saara Karhua. Istuvista kansanedustajista Hanna Tainio menettänee joitain ääniä keskustatunneligatesta johtuen. Lisätukea tulee liikkuvista äänistä, Tainion rohkeutta arvostetaan, ja lisäksi hän on muutenkin hyvässä maineessa. Listan ykkössijasta hänen kanssaan kamppailee ministeri Piia Viitanen, joka valtioneuvoston jäsenyydellä ja Hervannan tuella jatkaa uraansa eduskunnassa. Nämä kaksi ovat listan varmat läpimenijät. Kolmanneksi noussee SDP:n toinen varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, jolla on paljon näkyvyyttä ja sanottavaa. Häntä tuetaan vaikka ei oltaisi hänen poliittisesta linjasta niin innoissaankaan, ikääntyvässä puolueessa Marinin kaltainen henkilö on kovaa valuuttaa. Todennäköisessä neljännessä paikassa on tiukimmin kiinni veteraaniedustaja Jukka Gustafsson, joka oli ministerinä vaalikauden kaksi ensimmäistä vuotta. Gustafssonin haastaa ainakin ex-edustaja Marko Asell, joka sai lähes 6000 ääntä vuoden 2011 vaaleissa. Listan jokeri on nuori Sastamalan kunnallisvaalien ääniharava Ilmari Nurminen, joka voi tehdä yllättävänkin kovan tuloksen.

Kokoomuksen kaikki viisi istuvaa kansanedustajaa osallistuvat vaaleihin. Nuori komeetta Sofia Vikman menee kevyesti toisella kaudelle, samoin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen, vaikka ottikin rumasti pataan Sastamalan kunnallisvaaleissa SDP:n Ilmari Nurmiselta. Pauli Kiuru lienee listan kolmas, vaikka parlamentaarinen näkyvyys on rajallista ollutkin. Harri Jaskarin äänimäärä voi kehittyä ihan suotuisasti, aikaa julkisuudessa olleista ongelmista on kulunut jo aika paljon. Hän joutuu kuitenkin kamppailemaan edelleen hiipuvan Kimmo Sasin kanssa. Molemmat eivät mene läpi, jos paikkamäärä putoaa neljään. Tätä kaksikkoa haastavat  ehkä vakavimmin jo edellisellä kerralla kelpo tuloksen tehnyt ex-sotilas Aleksi Jäntti. Listan jokeri voisi olla kokoomuksen nouseva tähti Jouni Markkanen, joka on nuoresta iästään huolimatta vakuuttanut monet.

Keskustaan vaalikauden aikana loikannut ex-persu Laila Koskela lienee listan ääniharava, vaikka vuoden 2011 suursuosio hiipuneekin. Viime vaaleissa läpimenneet Mikko Alatalo ja Arto Pirttilahti miehittänevät kaksi seuraavaa sijaa, ja ovat siten jokseenkin varmasti läpi. Mahdollista neljättä paikkaa tavoittelevat ja edellisiä haastavat ainakin Juha Kuisma Lempäälästä ja Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska.

Perussuomalaisten listoilta poistuneet Laila Koskela ja Veltto Virtanen jättävät orvoiksi yli 15 500 ääntä. Lista ei kuitenkaan romahda, siitä pitävät huolen SMP:n aikojen grand old lady Lea Mäkipää ja vuoden 2011 vaaleissa neljäntenä läpimennyt Martti Mölsä. Häntä ahdistelevat ainakin jo viime vaaleissa hyvät tulokset tehneet Heikki Luoto ja Tiina Elovaara. Heikentynyt ehdokaskaarti ei oikein kestäisi yleiskannatuksen laskua, joten neljän paikan pitäminen voi tehdä tiukkaa.

Vasemmistoliitto tavoittelee tosissaan toistaa paikkaa Pirkanmaalla. Istuva kansanedustaja, mm. prostituutiokysymyksissä hyvin näkyvä Anna Kontula menee varmasti läpi. Kontulan jälkeen ehdokasmateriaali ei päätä huimaa, edellisvaaleissa hyvin menestyneet Minna Sirnö ja Ulla-Leena Alppi ovat poissa. Tästä johtuen toinen paikka on enemmän kuin epävarma, mutta jos se kuitenkin toteutuu niin edellisellä kerralla kohtuullisesti menestynyt Kalle Hyötynen tai Tampereen apulaispormestariksi noussut Mikko Aaltonen voisivat tulla kysymykseen.

Vihreät menettävät Oras Tynkkysen. Hänen paikkansa eduskunnassa ottaa paluun tekevä Satu Hassi. Listan todennäköinen kakkonen on poliisi Anna – Kaisa Heinämäki, joka teki kohtuullisen hyvän tuloksen 2011. Toinen paikka on mahdollinen, koska ehdokasasettelu on aavistuksen Vasemmistoliittoa terävämpää.

Kristillisdemokraatit puolustavat ainoaa paikkaansa raivoisasti, siirtämällä Satakunnassa vuoden 2011 vaaleissa läpimenneen Sauli Ahvenjärven ehdolle Pirkanmaalle. Hän kamppailee paikasta Leena Rauhalan kanssa, muille ehdokkaille on tarjolla lähinnä murusia.

 

Yhteenveto:

SDP                                                4

Kokoomus                                    4

Keskusta                                       4

Perussuomalaiset                       3

Vihreät                                          2

Vasemmistoliitto                        1

Kristillisdemokraatit                  1

Ei kommentteja: