lauantai 3. toukokuuta 2008

Tuomioja: Urpilainen vai Filatov ?

Yle selvitti puoluekokousedustajien näkemyksiä 5 viikkoa ennen H-hetkeä. mm. Pete on ansiokkaasti analysoinut tuloksia, tässä omat johtopäätökseni:

- Mielipidetiedustelu on erittäin merkittävä, koska vastausprosentti on varsin korkea ja kohderyhmä tasan tarkkaan oikea.
- Erkki Tuomiojan tie SDP:n puheenjohtajaksi on tukossa, jälleen kerran.
- Kärkikolmikon ulkopuolella vain Miapetra Kumpula-Natri pystyy keräämään mainittavaa tukea.
- Ehdokaskaartin häntäviisikko voisi tehdä palveluksen kaikille ja vetäytyä kisasta. Näin saataisiin aikaan järkevät paneelit kärkinelikon kesken.
- Lopullinen ratkaisu tapahtuu Jutta Urpilaisen ja Tarja Filatovin kesken. Mikäli Erkki Tuomioja onnistuu nousemaan toiselle kierrokselle, häviää hän sen, vastustajasta riippumatta, mennen tullen.

Erkki Tuomioja on SDP:n historian merkittävimipiä poliitikkoja, jolla on edelleen vankkaa kannatusta niin puolueen sisä- kuin ulkopuolellakin. Tuomioja on urallaan uskaltanut haastaa auktoriteetteeja ja ottaa kantaa vaikeisiinkin asioihin, mikä tietysti on tuonut tullessaan sitten vastustajiakin. Tuomiojan ansioita keskustelijana ja aatteellisena toimijana ei kukaan voi kiistää, ja hänet muistetaan myös mm. hyvänä eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja ulkoministerinä.

Erittäin älykkäänä politiikan ammattilaisena Erkki Tuomioja tietää hyvin pelin olevan hänen osaltaan käytännössä ohi. Näin ollen hänelle tarjoutuu mahdollisuus kuningattarentekijäksi ; hänen tukensa voi olla ratkaisevassa asemassa Jutta Urpilaisen ja Tarja Filatovin välisessä taistossa. Tuomioja voi olla mukana viemässä SDP:tä rohkeasti eteenpäin, rohkaisten puoluekokousedustajia luottamaan todelliseen tulevaisuuden tekijään.

Jutta Urpilainen on Ylen gallupin myötä tehnyt sen kaikkien silmissä minkä hänen kampanjatiiminsä on tiennyt jo pitkään (ja mitä monet oikeistopoliitikot ovat pelänneet tapahtuvaksi): noussut todelliseksi vaihtoehdoksi SDP:lle puheenjohtajaa Hämeenlinnassa valittaessa.

5 kommenttia:

laura kirjoitti...

Peten blogiin just kommentoinkin, että jännäksi menee! Itse olen luottavainen, Jutalla on erittäin hyvät mahdollisuudet tulla valituksi. Hyvä huomio, että Erkistä voisi nyt tulla kuningattarentekijä. (Joillekin kokousedustajille se voisi kyllä olla signaali äänestää toisin?)

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Kyllä, Jutan kannatus oli tuossa gallupissa upea. Sitä vielä alleviivaa se huomio, että kun kannatuskehitystä tarkastelee suhteessa aiempaan Ylen kyselyyn, on Tuomiojan ja Filatovin kannatuskehitys ollut heikompaa kuin Jutan, Mippen ja häntäpään ehdokkaista Ilkka Kantolan. Nollasta yhteen nousseita en laske tähän joukkoon uskottavuussyistä.

Ekin kannatuskehitys on lähes pysähtynyt, mitä moni on ehtinyt jo spekuloidakin. Itse uskon vielä erityisesti Mippen nousevan. Joka tapauksessa tilanne on hieno: tulevaisuus on aurinkoinen, kun SDP:n ääntä käyttävät Mippen ja Jutan kaltaiset toverit.

Anu kirjoitti...

Lauralla on kyllä tuossa kommentissaan pointtia. Ei Ekin tuki ainakaan minulle olisi mikään meriitti äänestää yhtään ketään.

Esa Suominen kirjoitti...

Anu, ei varmaankaan, ellei sitten pitäisi tärkeänä sitä, että puolue voisi mennä yhtenäisempänä eteenpäin. Tuomiojan kannatus on kuitenkin yksittäisenä ehdokkaana suurinta, ja siksi voisi olla järkevää, että myös näitä ihmisiä kuunnellaan ja että he voivat kokea heidän mielipiteitään arvostettavan. Siksi minusta, jos Erkki jossain vaiheessa jotakuta näkyvästi tukisi, viestiä kannattaisi kuunnella.

Anonyymi kirjoitti...

Ilkeätä se on todeta että tämän tasurin ratkaisee esiintymistaito. En ole nähnyt miten Jutta tai Tarja pärjää "prässättynä" mutta juuri tämä taito voi olla hyvinkin ratkaisevassa asemassa kun vaalikamppailu alkaa. Onnexi meillä demareilla on mistä valita, fiksuja naisia ja miehiä löytyy kun senttereitä leijonilla =)