keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Cast your votes...

Kanadassa New Democratic Party (NDP) menestyi eilisissä parlamenttivaaleissa kohtuullisen hyvin, voittaen useita lisäpaikkoja. Se vei muistot syksyyn 1988, kun vietin vuoden vaihto-oppilaana Yukonissa. Maassa käytiin silloinkin vaaleja, ja legendaarinen NDP:n puheenjohtaja Ed Broadbent vieraili territoriossa. Sali oli tupaten täynnä, Ed heitti pikkutakin pois ja kääri hihansa, ja mahtavan puhujan tulisieluinen puhe alkoi... puheen lopuksi koko sali huusi kurkku suorana kannatustaan NDP:lle, joka on niin lähellä demaripuoluetta kuin mitä Pohjois-Amerikassa on mahdollista.

Suomessakin suunnataan uurnille. Kovasti toivon Hetan menestyvän Helsingissä, numero on 872. SDP tarvitsee nuoria, raikkaita menestyjiä vaaleissa. Puolueen imago ei edelleenkään ole kaksinen, valtuustoihin olisi saatava uusia kasvoja. Näissä vaaleissa olisi mahdollisuus näpäyttää oikeistoa - siellä on jo pitkään riemuittu vasemmiston ongelmille. Nyt äänestäjillä on mahdollisuus kertoa mielipiteensä, tarvitaanko SDP:tä ja sen edustamia arvoja ja asenteita tässä maassa?

Miten kävi Ed Broadbentin? Hän luopui NDP:n puheenjohtajuudesta 1989, johdettuaan puoluetta 15 vuotta. Hän poistui politiikasta takavasemmalle.... tehdäkseen paluun vaaleissa 2004! Silloin hän kukisti istuvan pääministerin läheisen liittolaisen itselleen aivan uudessa vaalipiirissä, Ottawa Centressä. Vaalipiirin alueella sijaitsee mm. Kanadan parlamentti. Broadbent istui parlamentissa yhden kauden, luopuen sitten vapaaehtoisesti ollakseen vakavasti sairaan vaimonsa tukena.

On of the greatest political personalities in Canada left the building.

Ei kommentteja: