sunnuntai 22. heinäkuuta 2007

TUS ja uusi peluri, NUS

Päivän Hesarissa oli näyttävästi esillä NUS, nuorten aikuisten perustama uusi puolueosasto. Lyhenteen NUS taustalla on jotakin käsittämätöntä, eikä sen samankaltaisuus SDP:n tunnetuimman osaston (TUS) nimen kanssa ole mitenkään hyvä asia. Uskon nimittäin, että molemmissa ryhmissä on suuri halu ja tahto olla sekoittamatta osastoja toisiinsa.

NUS tuo joka tapauksessa uutta verta SDP:n varsin jämähtäneeseen kenttään. Tässä maassa ei ole, muutamaa opiskelijaosastoa lukuunottamatta, kovikaan montaa puolueosastoa, joiden toimijoiden tai jäsenten keski-ikä olisi alle 45v. NUSsin kotipesä on Helsinki, missä selkeästi nuorempaa porukkaa on molemmissa Töölön osastoissa, Haagassa, Alppilan sosialisteissa.... siinä se melkein taitaa ollakin. Lähes kaikissa muissa osastoissa eläkkeet ovat kiinnostavin asia, mikä ei ole ollenkaan kummallista jäsenrakenne huomioiden.

Ikävä kyllä kurja ikärakenne ruokkii myös itseään. Harva nuorempi toimija jaksaa olla aktiivinen osastossa, jossa hän on yksin aivan toista vuosikertaa kuin muut. Näin ollen nuoret/nuorehkot jäsenet hakeutuvat osastoihin, joissa on muita nuoria. Tämä taas entisestään
kurjistaa muiden osastojen ikärakennetta ja kierre on valmis. That said, ei minuakaan kiinnosta olla porukan junnu, vähemmästäkin osastoaktiivisuus hyytyy.

Olen ollut TUSsin jäsen nyt reilut 3 vuotta. Ennen sitä meni 5 vuotta TOSYssä Turussa, ja puolueura alkoi 1989 Tesjoen sosialidemokraateissa. TUS oli minulle varsin luonteva valinta 2004, sekä poliittisesti että muutenkin. TUSsin poliittinen linja oli lähes identtinen omien näkemysteni kanssa, ja osastossa toimi useita henkilöitä, joiden henkilöhistorissa löytyi samankaltaisuuksia itseni kansssa (SONK, Paavo Lipposen avustaminen). On huomionarvoista, että Hesarin mukaan NUSsin taustalla on monta Eero Heinäluoman entistä tai nykyistä avustajaa. Puoluekokousta lähestyttäessä käynee selväksi, onko tällä merkitystä.

TUS on muuttunut paljon viimeisen kolmen vuoden aikana. Jäseniä on tullut lisää, kolmessa vuodessa noin 50 ihmistä on hyväksytty jäseniksi. Näistä arviolta reilu puolet on kokonaan uusia puolueen jäseniä, loput ovat siirtyneet muista osastoista. Kokonaisjäsenmäärä on siten lähes 90. Selkeä tavoite on, että kesäkuun viimeinen päivä 2008 maksavia jäseniä on vähintää 91, jolloin TUS saa neljännen edustajan SDP:n Helsingin piirin piirikokouksiin.

TUS tekee tosissaan työtä, jotta SDP uudistuisi, niin näkemyksiltään kuin toimintatavoiltaankin. Edellisestä on esimerkkinä varsin kuuluisa muistio SDP:n vaalitappion syistä, jälkimmäisen osalta TUS on tekemässä puoluekokousaloitteita vuoden 2008 puoluekokoukseen. Pyrimme aktiivisesti tuomaan näkemyksiämme julkiseen keskusteluun, aidosti huolestuneita SDP:n tulevaisuudesta.

Ukkoutunut jäsenrakenne, vanhentunut toimintakulttuuri sekä peräpeiliin katsova poliittinen linja on sellainen coctail, että heikkohermoisempi painaisi jo paniikkinappulaa.

Tarvitseeko TUSsin sitten huolestua, kun NUS tulee pelikentälle? Ei minusta, monilta osin nämä osastot voivat tehdä yhteistyötäkin. TUS on yrittänyt herätellä SDP:n Helsingin piiriä, siihen savottaan kaikki ovat tervetulleita mukaan. Voisi myös ajatella, että monissa muissakin kysymyksissä löytyisi yhteinen sävel, ties vaikka yhteisrintama. Jos vaikka sitten henkilökysymyksissä näkemykset eroavat, niin sellaista politiikka on. Jäsenhankinnallisesti osastot tuskin tallovat toisiaan varpaille, TUSsilla on vakiintunut asema ja tietty poliittinen profiili ja imago, osastoon ei liitytä vahingossa tai hetken huumassa.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

NUS -osastoon en osaa kantaa ottaa, toistaiseksi kun en ole sen toiminnasta havainnut muuta kuin yhdistyksen jäsenten hehkutusta siitä että NUS on perustettu. Onnea matkaan heille. Tunnustusta on annettava myös Suomisen Esan epävirallisemmalle nuorehkojen toverien kokoamishankkeelle. Näyttää siltä että uudenlaisia muotoja koota nuorempaa porukkaa sd.toimintaan ollaan eri puolilla ihan tosissaan ja vilpittömästi hahmottelemassa ja hyvä niin.

Tuossa postauksessasi kuvasit omaa osastohistoriaasi sos.dem-liikkeessä. Kun olet suomenruotsalainen niin minua jäi askarruttamaan se, miksi olet päätynyt suomenkielisten osastojen puolelle? Harkitsiko missään vaiheessa ruotsinkielistä toimintaa?

TagenTurinat kirjoitti...

Kun päätin liittyä SDP:n jäseneksi asuin Tesjoella, Ruotsinpyhtäällä. SDP oli ja on kunnassa iso puolue, saaden äänistä parhaimmillaan lähes 40%. Kunnassa ei kuitenkaan ollut FSD:n toimintaa, joten puolueura alkoi suomeksi.

Turkuun menin 1994 opiskelemaan yliopistolle, en akademiille. Näin ollen oli loogista lähteä TOSYn toimintaan mukaan, vaikka Åbo Socialdemokraterna vuosien varrella houkuttelikin mukaan. Siellä kuitenkin tyypillinen tilanne, jäseniä kolmisenkymmentä, joista 2-3 työelämässä. Ei kiitos.

Tasan kerran harkitsin vaihtamista ruotsinkieliselle puolelle: FSD:n pj luopui, ja minunkin kiinnostusta pyrkiä siihen tiedusteltiin, kun haluttiin nuorempaa vuosikertaa paikkaa tavoittelemaan. Sitten kuitenkin eräs Maarit F-R ilmoitti puhikseksi haluavansa, ja homma oli sillä selvä.

TOSYn jälkeen TUS oli niin selvä valinta, että eipä tullut muuta pohdittuakaan. Ja onhan Tölö Unga Socialister hyvin, hyvin ruotsinkielinen nimi...