maanantai 27. lokakuuta 2008

Ja miten kävikään....

...huonosti. Tässä tulos:

1. Yleiskannatus - onnistuuko SDP välttämään kolmannen sijan?

Tämä onnistui hyvin, kiitos Keskustan surkean tuloksen. Jos hyvin käy niin eilen muurattiin tulevan sinipunahallituksen peruskivi.

2. Pysyykö SDP Helsingissä toiseksi suurimpana puolueena?

Ei pysynyt, ei ollut edes lähellä. Helsingin -5 on musertava lopputulos, olisi kuvitellut piirijohdon ilmoittavan erostaan jo eilen vaalivalvojaisissa.

3. Onko SDP vaalien jälkeen Vantaan suurin puolue?

Ei ole. Vantaa on osa pääkaupunkiseudun romahdusta.

4. Miten menestyy Heta Välimäki Helsingissä?

511 ääntä ja varavaltuutetuksi. Tietynlainen pettymys, mutta tarkempi analyysi kertoo jotain muutakin. Askelmerkit kohti eduskuntavaaleja 2011 ja kunnallisvaaleja 2012 ovat kohdallaan.

5. Meneekö Petja Raaska läpi Turussa?

Ei mennyt. Helsingistä käsin on vaikea sanoa Turun tunnelmia, mutta 170 ääntä lienee ollut pettymys.


Ihan oman fiiliksen vuoksi, tässä muutama pilkahdus ilosta, kytkeytyen nuoruusvuosiin.

* Vanha kotikuntani Ruotsinpyhtää: SDP +1. Eräät linnakkeet pitävät pintansa tiukassakin paikassa.

* Synnyinkuntani ja vanhempieni nykyinen kotikunta Loviisa meni päin takapuolta ( SDP -3), mutta vanha kunnon Bo Lindfors teki siellä paluun valtuustoon. Sillä lailla, way to go Bosse!

* Entinen Loviisalainen valtuutettu Sorella Silvala teki paluun kunnallispolitikkaan, nyt Pyhtäällä. SDP kärsi tuntuvan tappion, mutta ryhmä sai laatua riveihinsä Sorellan myötä.

Laajempi analyysi saa jäädä hiukan myöhäisemmäksi, nyt täytyy vielä sulatella tulosta ja toipua tappiosta.

7 kommenttia:

Piia Elo kirjoitti...

On todettava, että (jälleen kerran) minulle tekemäsi vaaliveikkaus turkulaisittain osus ja uppos.

Varsinainen tulos oli suuri pettymys ja toivon, että nyt katsotaan paikallisestikin oikeasti peiliin ja mietitään syitä ja seurauksia. Tähän asti on tullut vain syytöksiä ja omien henkseleiden paukuttelua. Aijaijai.

Kaikki liikkeen puolesta, politiikka on joukkuepeliä.

Anonyymi kirjoitti...

Upotkaa syvemmälle vaan. On helppo vaatia aina enemmän kun ei ole maksamassa laskua.

Miia kirjoitti...

Odotan myös Turussa paikallisjohdon vastuunkantoa murskatappiosta. Mielestäni muita on turha syytellä, jos itse pissii omille jaloilleen.
Meidän vaalikampanjointi junnaa vuodesta toiseen paikallaan eikä uusia keinoja oikein tunnuta löytävän. Ei noilla soppatykeillä tavoiteta koko kansaa.

Anonyymi kirjoitti...

Teille sinipunaa haikaileville muistuttaisin vaan siitä, että aina kun SDP on lähtenyt hallitusyhteistyöhön Kokoomuksen kanssa, on SDP ollut se suurempi puolue. Jos SDP lähtisi näiden vaalitulosten mukaisista asetelmista hallitukseen, tarkoittaisi se sitä, että se osallistuisi selvästi Kokoomus-vetoiseen hallitustyöskentelyyn, ja saisi heikommin omia tavoitteitaan läpi. Mikä taas johtaisi kannattajien pettymiseen, ja tappiokierteen jatkumiseen... Sitäpaitsi mielestäni tämäkin vaalitappio selittyy paljolti siltä, ettei Kokoomusta haastettu riittävästi, jos nyt ylipäätään voi puhua haastamisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Oh,varmuuden vuoksi lisäyksenä edelliseen, että en viitannut tuolla "sinipunahaikailijoilla" blogin muihin kommentoijiin. Keep up!

TagenTurinat kirjoitti...

Niin no... sinipunahallitus SDP:n ollessa pienempi osapuoli on varmasti hankala. Mutta kun käytännössä vaihtoehto taitaa olla porvarihallitus, niin kumpikohan on hankalampi?

Näissä vaaleissa olisi pitänyt kaikin voimin haastaa Matti Vanhanen ja keskusta. Kyseinen yhdistelmä oli vaisu ja jopa vetäytyvä.

Jossain määrin jopa onnistuttiin, kun onnistuimme pitämään keskustan takanamme.

Anonyymi kirjoitti...

Omasta mielestäni Kokoomus päästettiin näissä vaaleissa käsittämättömän helpolla. Suuret kunnat ovat kuitenkin nykyisin paljolti Kokoomus-johtoisia, joten äänestäjänä olisin odottanut, että demarit jotenkin ilmoittautuisivat Kokoomuksen päävaihtoehdoksi, mitä ei ainakaan kovin näkyvästi tapahtunut.

Jotenkin olen saanut sen kuvan, että viime eduskuntavaalien jälkeen tehtiin demarien piirissä se johtopäätös, että vaalikampanjoinnin tulisi olla pelkästään positiivista. Väittäisin silti, että negatiivinenkin kampanjointi on sallittua. Eduskuntavaalien kampanjointi meni pieleen sen vuoksi, koska se näyttäytyi monelle niin tökeröltä ja epärehelliseltä, että se kääntyikin esittäjäänsä vastaan. Sofistikoitunut negatiivisuus on kuitenkin aina paikallaan. Tässäkin asiassa kannattaa ottaa oppia Barack Obamasta ja hänen kampanjastaan...