torstai 24. tammikuuta 2008

Puoluehallitus sanoi njet!

Puoluehallitus ei innostunut neuvoa-antavasta jäsenäänestyksestä. Yllätys ei ole suuren suuri, olihan puoluesihteeri pistetty esitystä torppaamaan hyvissä ajoin. Näin mennään sitten kohti puoluekokousta totutuin menoin, mahdollisuus nousta edelläkävijäksi jätettiin käyttämättä. SDP on muutenkin niin dynaaminen ja kiinnostava, että turhaanhan tuollaiseen olisi ollutkin ryhtyä...

Nyt on mielenkiintosta nähdä mitä Erkki Tuomioja tekee. Hänhän asettui ehdolle jäsenäänestykseen jota ei tule, eikä ole missään yhteydessä suostunut sanomaan olevansa varmuudella ehdolla jäsenäänestyksettömässäkin kisassa. Hänen odottaisi ilmoittavan lopullisen kantansa erittäin nopealla aikataululla, tai hänen puoli-ehdokkuutensa on enemmän rasite kuin mitään muuta puolueelle.

Ennusmerkit eivät lupaa Tuomiojalle hyvää. Mitään suurta innostusta ei ole nähtävissä, vaikka uskolliset kannattajat ovat sitten sitäkin uskollisempia. Näillä näkymin Eero Heinäluoma pyyhkii Tuomiojalla lattiaa Hämeenlinnan puolukokouksessa, ja Eki saa taas kiivetä pönttöön kertomaan miten hän voittaa kisan muutaman kymmenen vuoden kuluttua. Kuulostaako jotenkin tutulta? Näin tapahtui 2005 ja itse asiassa jo 2002, kun Paavo Lipponen kyykytti haastajaansa. Ei ihme, että suuren yleisön tai median mielenkiinto SDP:n puheenjohtajavaalia kohtaan uhkaa latistua totaalisesti. Vanha puuro ei maistu, vaikka sen kuinka lämmittäisi uudestaan. Ja uudestaan.

SDP:n puoluekokouksesta tulee kiinnostava vain jos puheenjohtajaehdokkaita tulee lisää. On äärimmäisen kummeksuttavaa, ettei kisaan tunnu löytyvän millään halukkaita. Vaalitappio oli musertava ja tyytymättömyys istuvaa puheenjohtajaa kohtaan on suurta puolueen sisällä. Puhumattakaan siitä mitä se on puolueen ulkopuolella. Tästä huolimatta ykkösketjun demarit vetäytyvät varjoon tai pölisevät hölmöjä kuten Kimmo Kiljunen.

Tästä ei voi kuin päätellä, että SDP:n nykyjohtoa ympäröi materiaali, josta ei ole tämän puolueen johtoon. Ehkä siis on parempi antaa nykyisen puheenjohtajan jatkaa tehtävässään. Ehkä tarpeeksi suuri masokismi on avain uuteen nousuun. Ehkä aurinko joskus paistaa risukasaan. Ehkä.

15 kommenttia:

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Täällä voi käydä sekä äänestämässä SDP:n seuraavaa puheenjohtajaa että katsomassa millaista kannatusta eri ihmiset ainakin nettikansan keskuudessa nauttivat:

http://forum.reilusuomi.fi/index.php?topic=60.0

Kutsuttakoon tätä nyt sitten vaikka "köyhän miehen jäsenvaaliksi" ;)

Ville Kopra kirjoitti...

Tagen tilannearvio on aika osuva. Puheenjohtajataistelusta on tulossa jonkinlainen pannukakku, mikä tietää Heinäluomalle - hänen näin halutessaan - selvää voittoa. Kaikki muut spekulaatioissa mukana olleet nimet ovat erittäin vaisuja, jopa passiivisia.

Nyt ei voi muuta kuin todeta tilanteen positiivisen puolen, ja sehän on se että asialinjat ovat hiljalleen tulossa kenttäkäsittelyyn - jäsenistön raadeltaviksi. Jos ihmiset asiakirjoihin perehtyvät ja niitä kommentoivat, tästä tulee asiakokous josta on varmasti hyötyä puolueen linjan terävöittämiseksi.

Ps. Minusta hyvä idea olisi - sikäli kun kaksivuotiseen puoluekokouskauteen mennään - että puoluejohtoa ei valita jokaisessa kokouksessa. Joka toinen kokous voitaisiin tehdä asiakirjatyötä, ja joka toinen kokous painottua selvemmin henkilövalintoihin. Kahden vuoden henkilökausi olisi SDP:lle jo työyhteisönäkin miellettynä liian lyhyt.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Hienoa Tage! Todella upeaa itseruoskintaa, josta ei viime aikoina ole puutetta ollut. Näitä lukiessa sitä masentuu entisestään, joten ehkä viimein olisi aika tehdä jotain. Puolueen tilanne kerta kaikkiaan on sellainen, että muitakin ehdokkaita on oltava.

Puoluekokousedustajaehdokkaana en kerta kaikkiaan pysty näistä kahdesta valitsemaan. Onko se vastaus, jonka äänestäjät haluavat, jos kysyvät?

Petri Mustakallio kirjoitti...

Tuohon Koobran ajatukseen sisältyy sellainen pelottava visio, että nykyisellä vetäjällä mennään vielä ensi kesänkin jälkeen neljä _pitkää_ vuotta.

Minua epäilyttää, että tässä jäsenäänestyskeskustelussa karkasi mopo käsistä sillä tavalla, että puoluepolitbyroo ei oikein ehtinyt tajuta miten vakavasti asia Hakaniemen ympärillä olevassa maailmassa otettiin.
Voi käydä niin että idea joka oli lähtöisin SDP:stä tullaan puolueista kaikkein viimeisenä ottamaan käyttöön SDP:ssä. Tästä voisin vielä jatkaa, mutta antaa nyt olla kun olen muuten positiivisella mielellä.

Petri Mustakallio kirjoitti...

...ja kuten äskeisistä kahdesta kommentista saatoitte huomata, niin on se kätevää että on kaksi tietokonetta taloudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Pahimmin jäsenäänestyksen torppaamisesta pettyneet voivat käydä hakemassa vähän lohdututa täältä:
http://nuorsosialidemokraatit.blogspot.com/2008/01/pj-jsenvaali-lain-vastainen.html

Nyt paukut keskusteluun sisällöistä ja puolueen muusta uudistumisesta. Ei tämä homma nyt ihan tähän jäsenäänestykseen kaadu.

TagenTurinat kirjoitti...

Nyt taitaa Mika hiukan ampua maalista ohi. Neuvoa-antava jäsenäänestys on täysin mahdollinen, ja nimenomaan siitä asiasta puoluehallitus tänään keskusteli.

On muuten mielenkiintoista, että puoluehallitus oli torppauksessaan yksimielinen - olisi kuvitellut ainakin Susanna Rahkosen taistelevan loppuun asti. Mutta kai se on helpompaa olla pontevana, kun isot ja pahat Eero & Maarit eivät istu samassa huoneessa...

Siinä Mika on oikeassa, että ei tämä homma mihinkään jäsenäänestykseen kaadu. Sen sijaan se voi kaatua siihen, että meidän on valittava Eeron ja Ekin välillä.

Hanna Isbom kirjoitti...

Olen Jaanan kanssa ihan samaa mieltä. Tästä samaisesta syystä on tullut käytettyä omassakin blogissa melko kovaakin kieltä nykyisestä pj:stä ja ainoasta ehdokkaasta. Nyt kun pelko takamuksessa odottelin jäämmekö tosiaan tähän tilanteeseen, niin hyvä toverini lohdutti viisailla sanoillaan: ehkä ehdokkaat eivät ole vielä tulleet ulos, koska haluavat tarkkaan miettiä oman linjansa ja agendansa. Ei siis hötkyillä vielä pariin viikkoon ja toivotaan parasta.

Luulen, että Tage on täsmälleen oikeassa siinä, että Ekin tähti on puolueen sisällä laskussa viime kertaan nähden. Uskolliset ovat entistäkin fanaattisempia, mutta se ei kanna loppuun asti. Jäämme odottamaan. Kyllä tässä vielä ehtii tapahtua.

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Hanna tarttui minusta oleelliseen asiaan: eikö olisi normaalia tai jopa aivan välttämätöntä, että siinä tilanteessa kun ehdokas x ilmoittautuu mukaan kisaan, niin hänen on median ristitulituksessa kyettävä tarjoamaan jotain muutakin sanomaa, kuin "jäsenvaali, jäsenvaali, jäsenvaali.."? Sanon tämän itse asiaa yhtään halveksimatta. Uskon ja toivon, että tätä _viestiä_ nyt pohditaan ja kun kisaan mukaan tullaan, niin kärjet löytyvät substanssin puolelta.

Anonyymi kirjoitti...

Kysymys puheenjohtajan valinnassa ei voi eikä saa tapahtua ensi sijassa perinteisen asetelman ehdoilla. Keskustelut valitsemisesta ay-suhteiden ja akateemisen sivistysdemariuden välillä tms. ovat niin onnettomia että uskollisimmiltakin kannattajilta alkaa usko loppua.

Jos kisaan tulee kahden todennäköisen, Tuomiojan ja Heinäluoman, ohella kolmas ehdokas, sen on syytä olla sellainen, joka ei yritä leikkiä kolmatta pyörää näiden perinteisten teemojen ympärillä, vaan rohkeasti pyrkii tuomaan keskusteluun uusia kysymyksiä.

Suhtautuminen palveluntuotannon kilpailuttamiseen, suhteet elinkeinoelämään ja SAK:n ulkopuoliseen ay-kenttään, koulutuksen ja perusturvan uudistaminen ja vaikkapa maamme EU- ja turvallisuuspoliittisen aseman uudelleenarviointi ovat tärkeitä mutta silti sellaisia teemoja, jotka kahden ehdokkaan kisassa uhkaavat jäädä kokonaan vaille huomiota. Ja se on, Hakaniemen ulkopuolinen todellisuus tuntien, erittäin vakava ongelma.

Neuvoa-antavan jäsenvaalin kariutuminen tässä vaiheessa ei harmita. Asiassa lähdettiin liikkeelle aivan liian myöhään, jotta äänestys olisi ollut toteutettavissa, ja nyt, asian ollessa puoluehallituksessa, kukaan asian puolustaja ei ollut esittänyt näkemystään esimerkiksi siitä, miten ratkaistaisiin kolmen ehdokkaan tilanne jossa kukaan ei saa yli 50 % neuvoa-antavista äänistä. Tai siitä, miten ehdokkaat saisivat agendansa esille? Median kauttako, vai muita reittejä? Jos jäsenäänestyksen kannattajilla olisi ollut jotain vastausta antaa tämäntyyppisiin kysymyksiin, ehkä puoluehallituskaan ei olisi ollut asiassa yksimielinen.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Minusta on kyllä erikoista ajatella, että neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä syntyisi ongelmia. Totta kai aina kaikissa tapauksissa puoluekokousedustajilla on se päätösvalta, joka heille kuuluu. Jos äänestyksessä olisi äänet menneet usean ehdokkaan välillä tasan, olisi jokainen edustaja tulkinnut tulosta omalla tavallaan. Tietysti!

Olipa meillä jäsenäänestystä tai ei, minä toivon (tai rukoilen, anelen tai ihan mitä vaan!) että meillä olisi kunnollinen pj-kandidaattien kierros tulossa. Se, jos mikä saisi elämää tähän liikkeeseen ja saattaisi herättää jopa kiinnostusta paikallisessa (oikeisto)mediassa, jota meillä niin suuresti pelätään, mutta jota suurin osa ihmisistä lukee.

Tämä olisi tietysti oiva tilaisuus jokaiselle tuoda omia ajatuksiaan esille ja mahdollisuus myös puolueen jäsenille keskusteluun.

Nyt kun jäsenäänestystä ei ole, voi tietysti käydä niinkin, että Hämeenlinnassa on Ekin ja Eeron paneeli. Sitä ennen on tietysti kymmenen Eeron haastattelua Demarissa ja pari Ekin, joita ei koskaan kukaan muu kuin tosiuskovainen demari jaksa lukea. Ja sitten sitä vain äänestä rätkäytetään ja lähdetään kohti kunnallisvaaleja.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.jasenaanestys.org/

Anonyymi kirjoitti...

Radikaali ja peloton nimimerkki "vapise puoluejohto!" sanoi: "http://www.jasenaanestys.org/"

Päätinpä jättää äänestämättä.

Maaliskuun puoluevaltuuston jälkeen aikaa jäsenäänestyksen järjestämiseen ei taida enää oikein olla. Ei jäsenäänestyksiä ihan päivässä järjestetä.

Jäsenäänestyksen tiimoilta on viime aikoina ilmassa ollut ilmassa ihan riittämiin nahinaa ja kinastelua. Kummaltakin puolelta on puhuttu paljon ns. paskaa. Monelta meiltä on hirttänyt mopo kiinni vähän liian pahasti.

Se, että jäsenäänestys otettaisiin käyttöön ensi kesästä lähtien osaksi puolueen sääntöjä, on paljon houkuttelevampi vaihtoehto kuin se, että sen mahdollisuus torppautuisi tulevien(kin) viikkojen polarisoitumisella. Ei kaiveta juoksuhautoja niin syväksi, ettei niistä enää kesäkuussa voida nousta ylos.

MikkoMy

Anonyymi kirjoitti...

www.jasenaanestys.org on pelkkää laskelmoitua mediapeliä Tuomioja-leirin suunnalta. Juuri sitä samaa temppuilua, josta mainitun leirin toimijat istuvaa puoluejohtoa syyttävät. Kaikille on selvää, ettei jäsenvaalia tule. Tosiasiassa jäsenvaalisivustolla ei äänestetäkään siitä, tulisiko SDP:n puheenjohtajasta järjestää neuvoa-antava jäsenäänestys, vaan siitä, tulisiko Erkki Tuomioja julistaa marttyyriksi.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Minä en usko tuohonkaan väitteeseen. Osa allekrjoittajista suhtautuu positiivisesti uusiin ideoihin ja haluavat avata puoleen päätöksentekoa, kehittää jäsenten mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin.

Itse en edelleenkään halua kannattaa Heinäluomaa, enkä Tuomiojaa. Kannatan kuitenkin jäsenäänestystä. Ja tietysti Filatovia, Urpilaista ja Huovista. Filatovia olen tainnut kannattaa jo kaksikymmentä vuotta. *huoh*