torstai 16. elokuuta 2007

Way to go, Eva!

Luin kahdessa illassa kannesta kanteen Eva Wahlströmin uutuuskirjan, "Homma hanskassa". Harvoin, jos koskaan, on mikään kirja yllättänyt niin positiivisesti. Evan tyyli kirjoittaa upposi allekirjoittaneeseen kuin vasen koukku poskipäähän, kirjaa ei malttanut jättää kesken.

Mielenkiintoa kirjaan lisäsi toki se, että Eva on tuttu vuosien takaa. Vanhempi veli Tuffe (joka tietyissä piireissä tunnetaan myös lempinimellä "Gnu") on hyvä ystävä periaatteessa yli kolmenkymmenen vuoden takaa, ja heidän edesmennyt isänsä on keskeinen henkilö jonka ansiosta minusta tuli ydinvoiman vankkumaton kannattaja.

Evan kirja on sekä hauska että koskettava. Kuvaus lapsuudesta isoveljien puristuksessa sai nauramaan oikein kunnolla. Kasvukokemus Loviisassa sai muistot heräämään, siellä minäkin pimppistä ajoin torilta Bruhnin kiskalle kohta kaksikymmentä vuotta sitten.

Kuvaus isäsuhteesta oli kirjassa harvinaisen avoin ja aito. "Nalle" oli suuri mies, joka lämmöllään ja rohkeudellaan olla oma itsensä teki lähtemättömän vaikutuksen. Evan kirjassa tämä välittyy lukijalle hyvin, suorastaan fantastisesti.

Kirjassa on luonnollisesti paljon nyrkkeilyä. Värikkäät kuvaukset harjoittelusta, otteluista ja ottelumatkoista tempaavat mukaansa sellaisenkin, joka ei niin kauhea pugilisti ole. Huippu-urheilu on kovaa, ja menestyminen vaatii maksimaalisen satsauksen. Kirjasta voi lukea mitä se tarkoittaa.

Ehkä suurimman vaikutuksen Evan kirjassa tekee Eva itse. Hän on hämmästyttävällä tavalla kyennyt säilymään omana itsenään, iloisena ja reiluna. Olen aina pitänyt häntä ehkä miellyttävimpänä ja täysipäisimpänä julkkiksena tässä maassa. Tämä kirja vain vahvistaa tuota näkemystä.

1 kommentti:

Anu kirjoitti...

Evan kirja kiinnostaa minuakin.

Kirjasta kertovassa haastattelussa (Apu 33/2007) Eva kertoo mm. isänsä menetyksestä. Evan ajatuksia aiheesta olisi kiva lukea lisääkin. Varsinkin jo Eva on yhtä sujuva kirjoittaja kuin Nalle.