maanantai 1. huhtikuuta 2019


Vaaliennuste: Häme

Hämeessä on jaossa 14 paikkaa ja muutoksia on luvassa. SDP:llä on Hämeen vaalipiirissä todella vahva lista, puolueen onnistunein ehdokasasettelu näissä vaaleissa. Keskusta on ongelmissa täälläkin, tappiota on tiedossa.

SDP lähtee hakemaan parannusta nykyiseen kolmeen paikkaansa, tavoitteena jopa viisi paikkaa. Nykyisellä yleiskannatuksella neljäs paikka tulee kuin Manulle illallinen, edellisvaalien ensimmäinen rannalle jäänyt oli SDP:n Kaisa Lepola. Viides paikka on mahdollisuuksien rajoissa, mutta silloin puolueen kannatus ei saa niiata yhtään vaaliviikolla vaan päinvastoin olla nousujohteinen.  Edellisvaalien demariykkönen Tarja Filatov saa nyt jakaa ääniä paluuta yrittävän Johannes Koskisen kanssa mutta menee kirkkaasti läpi. Lahden kaksoset Ville Skinnari ja Mika Kari kamppailevat kaupunkinsa herruudesta, palkintona hulppeat äänimäärät ja jatkokaudet eduskunnassa. Edellä mainittu Johannes Koskinen on todennäköinen neljäs, mutta onko kahdeksassa vuodessa hautausmaalle siirtyneiden äänestäjien tilalle tullut riittävästi uusia äänestäjiä? Todennäköisesti kyllä, mutta varmuudella ei. Koskista uhkaa, ja mahdollista viidettä paikkaa tavoittelee, etenkin Forssan Kaisa Lepola, mutta hänen kohtalonsa on myös kiinni saman kaupungin Emmi Lintosen äänimäärästä; toisen polven poliitikko tekee näyttävää kampanjaa ja ääniä on luvassa. Toinen kirkkaita valoja tavoitteleva on Riihimäeltä ponnistava Miia Nahkuri, joka varmasti nostaa edellisvaalien tulostaan. On mahdollisuuksien rajoissa, että hän kamppailisi jo nyt läpimenosta.

Kokoomus sai viime vaaleissa kolme paikkaa, eikä enempää ole luvassa nytkään.
Sanni Grahn – Laasonen on listan tähti, mutta hänen äänimääränsä ei välttämättä ole nousussa. Istuvat Timo Heinonen ja Kalle Jokinen ovat todennäköiset muut läpimenijät. Kokoomus ei ole erityisen lähellä neljättä paikkaa, mutta ei myöskään ole putoamassa kahteen edustajaan. Kokoomus on vaalipiirin suurimmassa kaupungissa, Lahdessa, heikko demareihin nähden, samoin Riihimäellä. Forssassa ja Hämeenlinnassa kulkee paremmin, ja Vanajalinnan vetäjän Mika Walkamon äänimäärä voi olla ihan kelvollinen. On kuitenkin vaikea nähdä, että kukaan istuvista edustajista joutuisi väistymään.

Perussuomalaiset saivat vuoden 2015 vaaleissa kolme paikkaa, nyt yhden paikan vaalitappion estää vain yleiskannatuksen kova nousu viimeisellä viikoilla. Rami Lehdon uudelleenvalinta on saletissa, mutta Jari Ronkainen saa olla tarkkana, ettei paljon julkisuudessa ollut Lulu Ranne mene ohi. Valitut henkilöt ovat hyvin todennäköisesti tästä kolmikosta, listan yleisilme ei ole erityisen vahva.

Keskusta sai edellisvaaleissa vaalipiirin viimeisen paikan, joka nykykannatuksella katoaa kuin löyhkä Saharaan. Sirkka-Liisa Anttilan vetäytyminen eläkkeelle vaikeuttaa tilannetta entuudestaan, hänen äänestäjiensä perässä ovat mm. Forssan demariehdokkaat. Kokonaisuudessaan lista on kuitenkin verrattain vahva, joten yhden paikan menetyksellä selvitään. Vaalikauden alun ministeripesti pelastanee Juha Rehulan, mutta toisesta paikasta käydään kova vääntö. Siihen osallistuvat ainakin istuva edustaja Martti Talja, entinen edustaja Timo Kaunisto, Forssasta S-L Anttilan ääniä havitteleva Johanna Häggman, sekä karismaattinen ja yli puoluerajojen pidetty entinen nuorisojohtaja Hilu Kemppi. Hän kuitenkin kärsii LiikeNyt ehdokkaasta Juri Niemisestä, joka varmasti kerää molempien kotikaupungista, Asikkalasta, sievoisen äänimäärän.

KD:n tähtiehdokas on mielipiteitä jakava Päivi Räsänen. Hänen äänimääränsä on varmasti edelleen hulppea, mutta lakipiste saattaa olla saavutettu. Kun Lahden Sonja Falk lienee ainoa joka tarjoaa todellista taustatukea, on KD:n paikka jossain määrin vaakalaudalla.

Vasemmistoliitto on myös yhden tähden varassa, Aino-Kaisa Pekosen äänimäärä on omaa luokkaansa. Puolueen kannatus on sen verran edellisvaaleja korkeammalla tasolla, että Pekosen jatkokausi eduskunnassa on käytännössä varma.

Häme on Vihreille vaikea vaalipiiri, mutta noussut yleiskannatus tuo lähes varmasti yhden paikan. Siitä kisaavat lähinnä jo edelliskerralla kärjessä olleet Sari Jokinen ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto.  Kolmantena mainittakoon vielä erikoislääkäri Hämeenlinnasta, Mirka Soinikoski. Ojansuu – Kauniston aviomies yrittää myös paluuta eduskuntaan Keskustan listalla, tämä perhe voi saada 0-2 paikkaa saaliiksi.

Muut vaaleihin Hämeessä osallistuvat puolueet tms. eivät kamppaile läpimenosta. SDP:n viides tai PS:n kolmas paikka vaatisi jonkun yhden paikan puolueen jäämistä rannalle. Suurimmassa vaaravyöhykkeessä on KD, mutta ennusteessani hekin pitävät paikkansa.

SDP              4
Kokoomus    3
Keskusta       2
PS                 2
Vasl.             1
Vihreät         1
KD               1

Ei kommentteja: