lauantai 16. toukokuuta 2009

Vaalianalyysi, kuis oikein käy?

Listat ovat kiinni ja numerot jaettu. EU - vaaleihin on kolme viikkoa ja kampanjat ovat kohta täydessä vauhdissa. Kansaa kiinnostaa lähes nolla ja kukaan ei oikein osaa sanoa mikä euroteema nousisi poliittiselle agendalle. 7.6.2009 käydään todennäköisesti hyvin sisäpoliittiset vaalit, joilla kuitenkin voi olla kauaskantoiset seuraukset. Tässä hiukan lepopäivän ratoksi analyysia eri puolueiden tilanteesta.

Kokoomus Perinteinen euromenestyjä joutuu vaaleihin ilman Piia-Noora Kauppia ja Alexander Stubbia. Gallup-ykkösen kannatus on osoittanut hiipumisen merkkejä, mutta varsin hyvin onnistunut ehdokasasettelu lupaa hyvää. Rahaa on yllin kyllin niin puolueella kuin ehdokkaillakin, eikä mainonnan ammattimaisuus jää huomaamatta. Todennäköiset läpimenijät löytyvät ryhmästä Itälä, Pietikäinen, Korhola, Penttilä ja Vatanen. Ehdokasjoukon jokeri on Heikki Kauppi, jonka vetovoima on suuri arvoitus. 4 paikkaa

Keskusta Edellisten vaalien ääniharava Anneli Jäätteenmäki johtaa Keskustan puolustustaistelua. Lista on kohtuullisen laadukas, mutta yleinen vastatuuli ja Jäätteenmäen äänimäärän takuuvarma pudotus tekevät vaaleista vaikeat. Keskusta on vaarassa joutua väliinputoajaksi kun europolitiikan suuret, konservatiivit ja sosialistit, ottavat mittaa toisistaan. Läpimenijät löytyvät ryhmästä Jäätteenmäki, Härmälä, Takkula, Kaikkonen, Karjula. Ehdokasjoukon jokeri on Johanna Korhonen, joka tosin teki vaaleista itselleen vaikeat valitsemalla vanhoillisen Keskustan puolueekseen. 2-3 paikkaa

SDP Kaikki istuvat luopuvat, joten asetelma on haastava. Yleinen kannatus on hiljalleen nousussa, toisaalta ehdokasasettelu ei mennyt putkeen. Kannattajien äänestyslaiskuus voi aiheuttaa ikävän yllätyksen, tosin listalla on monta ehdokasta jotka voivat saada ihmisiä uurnille vaikeista lähtökohdista huolimatta. Läpimenjät löytyvät ryhmästä Jaakonsaari, Isä Mitro, Sievinen, Kiljunen, Taiveaho. Ehdokasjoukon jokeri on Pilvi Torsti, jonka kannatus nousee kuin makkaranmyynti kesällä. Riittääkö aika? 2-3 paikkaa

Vihreät Suhteessa laadukkain lista, Hassi saa painaa kovaa jos aikoo jatkaa Brysselissä. Vihreys nyt on aina vain niin pop, ja näissä vaaleissa kannattajien saaminen uurnille voi olla tavallista helpompaa. Vastavalittu puheenjohtaja Sinnemäki saa paljon ilmaista mediahuomiota ja ammattitaitoinen puoluesihteeri Laturi pyörittää vihreiden mittapuun mukaan laadukasta kampanjaa. Läpimenijät löytyvät ryhmästä Hautala, Cronberg, Hassi. Ehdokasjoukon jokeri on Jyrki Kasvi, jonka nettiarmeija voi nyt näyttää voimansa. 2 paikkaa

Ps/KD Missä Soini, siellä äänivyöry. Tosin Soininkin kilpeen on tullut lommoja, mutta se ei estä äänikuninkuutta näissä vaaleissa. Vaaliliittokumppani Kristillisdemokraatit keskittää kaiken mahdollisen Essayahin taakse, kärkiehdokkaiden takana molempien osapuolten tynnyrit kumisevat tyhjyyttään. Läpimenijät ovat Soini ja Essayah. Ehdokasjoukon jokeri on Sampo Terho, joka Halla-Ahon tuella voi tehdä hyvänkin tuloksen. 2 paikkaa

Vasemmistoliitto Esko Seppänen on poissa ja sen myötä ainoa paikka on vaarassa. Ehdokasasettelu meni jokseenkin penkin alle eikä Tiusasen saama julkisuus ainakaan asiaa auta. Tiukka ydinkannatus kuitenkin antaa toivoa, kunhan äänestysaktiivisuus ei vain nouse liian korkeaksi. Mahdollinen läpimenijä löytyy ryhmästä Lapintie ja Suokas. Ehdokasjoukon jokeri on demarifobiasta kärsivä Jussi Saramo, joka on auringonlaskun puolueen nouseva kyky.
0-1 paikkaa

RKP Håpsan, RKP:llä ehdokasasettelu kosahti oikein kunnolla. Kaksi- ja jopa suomenkielisiä ääniä olisi pakko saada, mutta tällä listalla se on nästan hopplöst. Yksikään kansanedustaja ei lähtenyt vaaleihin, onko ryhmässä usko jo mennyt? Rösta - Älä äänestä on nyt jos koskaan RKP:lle istuva parahdus, koska puolueen toivo lepää matalassa äänestysaktiivisuudessa suomenkielisten keskuudessa. Todennäköisesti vaali-ilta päättyy i gråt och gnäll, mutta listan kärjessä keikkunevat Haglund ja Storgårds. Jokeri on Björn Månsson, pitkän linjan journalisti on kerännyt näyttävän tukilistan. 0-1 paikkaa

Loppupäätelmä: Jos jaossa olisi 16 paikkaa olisi homma selvä. Mutta kun vain 13 ensimmäistä matkaa Brysseliin, on vaali-iltana luvassa pettymyksiä. Kokoomuksen, Vihreiden ja PS/KD:n paikat ovat paketissa, muilla riittää jännitettävää. Ryhmästä SDP, Keskusta, Vasemmistoliitto ja RKP vain yksi viettää vaalivalvojaisia ilosta juopuen. Muut kolme kiskovat ilolientä synkissä tunnelmissa, hyvin synkissä.

7 kommenttia:

Esa Suominen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Esa Suominen kirjoitti...

Tekniikka tökkii, uusiksi...

Siis:

Erinomainen analyysi ja voipi pitää hyvinkin paikkansa. En oikein kyllä näe mistä käsityksesi Kepun listan vahvuudesta kumpuaa. Minusta lista on vaisu ja tylsä, ja kampanja mainoksia lukuunottamatta hengetön ainakin jos on uskominen maakunnista tuleviin viesteihin. Mutta sinällään maajussien luulisi olevan sen verran kiinnostuneita tuistaan että he käyvät aktiivisesti äänestämässä. PS rokottaa kepua pahasti, mutta rokottaisiko kahden paikan verran? Ehkä ei kuitenkaan.

Soini on takuuvarma äänikuningas, mutta jotenkin en jaksa uskoa kahteen paikkaan. Mahdollista se toki on. Kokoomuksen Pöntinen kosiskelee aktiivisesti maahanmuuttokriitikoita PS:n skismojen vuoksi. Samaan tähdätään nyt julkaistuilla maahanmuuttolinjoilla jotka ovat aivan päinvastaisia Kataisen ja Stubbin aiemmin puhumiin. Ehkä jotain katoaa PS:n takaa.

SDP:n listalla myös allekirjoittaneen katse kohdistuu Pilvi Torstiin. Erinomainen ehdokas, joka voi saada valtaisan määrän ääniä mikäli politiikkaa seuraamattomat huomaavat hänen olevan ehdolla. Samaa yrittää Kokoomuksen puolella Metsola, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että Risto E.J korjaa potin ja Ukko voi mennä takaisin lobbariksi.

TagenTurinat kirjoitti...

Minusta Keskustan lista on kohtuullisen kelvollinen tekele, mutta tulee toki muistaa että kyseinen puolue on takuuvarma vaalien häviäjä: nykyisistä neljästä paikasta yksi katoaa varmasti ja toinenkin on uhattuna.

Kahteen paikkaan tulisi 230 000 ääntä riittää, voi olla että vähempikin. Analyytikon teorian mukaan Soini perussuomalaisineen kerää ainakin 150 000 ääntä, ja Kristillisdemokraatit sitten tarvittavat 80 000.

Kumpikaan lukema ei ole mitenkään kaukaa haettu = 2 paikkaa vaaliliitolle tulossa.

Ukko Metsolalla ei ole mitään jakoa kokoomuksen listalla, kilpailu on liian kovaa.

Unknown kirjoitti...

Hauskaa pohdintaa, kiitos Tage. Keskustan jäsenenä pidän listaa kohtuullisena suorituksena, mutta kampanjointi on ollut vaatimatonta ja vaisua. Tuntuu siltä, että keskusta tietää jo etukäteen ottavansa pahasti takkiinsa.

RKP:lla on tulossa surujuhlat kun äänet lasketaan. Itse uskon, että PS on vielä voimissaan, mutta noinkohan noste jatkuu seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan kiinnostava analyysi. SDP:n listan lopullinen tulos kiinnostaa ja itse pitäisin 'isän tyttö' ja pappa betalar Petra Paasilinnaa ihan mahdollisena läpimenijänä.

Oma ääneni menee mielestäni demareiden lahjakkaimmalle nuorelle poliitikolle, Nesrin Canille. Häntä äänestin viimeksiksin ja olin tosi iloinen kun hän teki comebackin politiikkaan.

Pilvi Torsti vaikuttaa fiksulta myös.

t. Pasi K.

Petri Mustakallio kirjoitti...

minusta tuntuu että yliarvioit ammattiliitoissa vaikuttavien tyyppien vetovoimaa. Minä en jaksa uskoa että nimet Heikki Kauppi ja Kyösti Suokas ovat laajasti tunnettuja nimiä edes oman liittonsa jäsenistössä.

Petra Paasilinnan tämän päivän Iltiksessä mainittu rahallinen satsaus kyllä hätkähdytti: niillä summilla pitäisi päästä jo tuloksiin (tosin miksiköhän minä en ole Petran mainoksia havainnut?). Pilvi Torsti on asiantunteva, mutta pelkäänpä että tuntemattomuus saattaa vielä näissä vaaleissa tuottaa kovan pettymyksen hänen innokkaassa faniporukassaan. Toivottavasti Pilvi on käytettävissä myös tulevissa karkeloissa.

Vihreiden lista on kyllä todella kova. Kaksi paikkaa luulisi olevan varmaa sillä ehdokasasettelulla. Vassarit saattavat jopa ainokaisenkin.

Petri Mustakallio kirjoitti...

...menettää.