keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

 

Kuinka kulkee Helsingissä?

 

Ehdokasasettelun ensimmäinen vaihe päättyi Helsingissä. Pääpuolueiden listat ovat täynnä, joten pientä analysointia on mahdollisuus tehdä. Tein puolueiden stressitestin seuraavalla metodilla: kävin läpi kuntavaalien 2017 tulokset, listasin keskeisten puolueiden 15 eniten ääntä saanutta ehdokasta ja katsoin ovatko he ehdolla myös 2021 vaaleissa. Sen jälkeen arvioin keillä uusilla ehdokkailla on mahdollisuus nousta selvästi 15 parhaan joukkoon omalla listallaan. Tämä menetelmä ei ole virheetön, mutta antaa jonkinlaisen kuvan asetelmasta. Isoimman analysoidun puolueen, kokoomuksen, kohdalla 15 ensimmäistä ehdokasta sai n. 62 % listan kokonaisäänimäärästä. Pienimmän, keskustan, kohdalla luku oli n. 73%.

Kokoomus:

15 kärkiehdokasta 2017: 58 293 ääntä. Jäljellä 15 980, eli 27,4 %

Listalta puuttuvat Jan Vapaavuori, Jaana Pelkonen, Terhi Koulumies, Joel Harkimo ja Ulla -Maija Urho. Menetykset ovat melkoiset, selvästi pahimmat kaikista puolueista. Keskeisin, muttei ainoa, syy on Vapaavuoren poissaolo.

Uusista ehdokkaista Elina Lepomäki mennee listaykköseksi. Sari Sarkomaa nousee viiden joukkoon, Kristiina Kokko ja Otto Meri mahtunevat 15. joukkoon, kuten mahdollisesti myös uudesta vaalipiiristä ponnistava Hanna – Leena Hemming.

Arvio: Juhana Vartiainen ei ole Vapaavuori, ja muitakin ääniä pitää juosta kiinni. Ilman Lepomäkeä kokoomus menettäisi ykköspaikkansa, nyt voitto on vielä mahdollinen.

Vihreät:

15 kärkiehdokasta 2017: 42 843 ääntä. Jäljellä 38 738, eli 90,4 %

Listalta puuttuvat vain Tuuli Kousa, Kajsa Hernberg ja Jasmin Hamid, joten lähtötilanne on todella paljon parempi kuin kokoomuksella.

Uusista ehdokkaista Pekka Sauri kamppailee kärkisijoituksista, samoin Outi Alanko-Kahiluoto. Atte Harjanne nousee nyt selvästi kympin sakkiin ja Fatim Diarra viidentoista ryhmään.

Arvio: Vihreiden lista on todella kova. On hyvin mahdollista, että vihreät ovat vaalien suurin puolue Helsingissä.

SDP:

15 kärkiehdokasta 2017: 27 139 ääntä. Jäljellä 18 950, eli 69,8 %.

Listalta puuttuvat Eero Heinäluoma, Abdirahim ”Husu” Hussein ja Maija Anttila.

Uusista ehdokkaista Timo Harakka kiilaa kärkiryhmään ja Hilkka Ahde kympin sakkiin. Elisa Gebhard nousee viidentoista ryhmään.

Arvio: Lista on kohtuullinen. Poissaolot kyetään paikkaamaan siten, ettei tappioputki jatku. Yleiskannatuksen nousu mahdollistaa lisäpaikkojen saalistamisen, kuten myös verraten suosittu pormestariehdokas Nasima Razmyar, jonka äänimäärä tulee nousemaan merkittävästi.

 

Vasemmistoliitto:

15 kärkiehdokasta 2017: 23 876 ääntä. Jäljellä 20 828 eli 87,2 %

Listalta puuttuvat vain Silvia Modig ja Zahra Abdulla, eli jatkuvuus on hyvää tasoa.

Ilmiselviä uusia kärkipään nimiä ei listalta löydy. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nykyisten valtuutettujen pallit eivät liiemmin heilu.

Arvio: Tasaisen varmaa, hyvässä ja pahassa.

 

Perussuomalaiset:

15 kärkiehdokasta 2017: 15 782 ääntä. Jäljellä 10 360 ääntä, eli 65,6 %

Listalta poissa Sampo Terho, Jussi Niinistö, Markku Saarikangas ja Ahva x 2.

Jussi Halla- ahon merkittävästä äänimäärästä johtuen listan viimeiset läpimenijät saavat aika pieniä äänimääriä, jolloin ennustaminen on vaikeaa. 15. sakkiin nyt kuitenkin varmuudella Tom Packalen ja Pirkko Ruohonen-Lerner, ehkä myös Marko Hamilo, Mikko Paunio ja Alisa Leppäkoski.

Arvio: Listan paikkamäärä tulee kasvamaan selvästi. Helsinki on kuitenkin PS:lle hankalaa maastoa, joten kannatus jää selvästi maan keskiarvon alle.

 

RKP:

15 kärkiehdokasta 2017: 13 087 ääntä. Jäljellä 10 750, eli 82,1 %

Listalta poissa Jorn Donner, Jan D. Oker-Blom, Martina Harms-Aalto ja Karin Palmen. Menetykset ovat maltillisia.

Uusista ehdokkaista Nils Torvalds nousee kärkiryhmään ja Ted Urho kympin sakkiin.

Arvio: Torvalds mahdollistaa lisäpaikasta haaveilemisen.

 

Keskusta:

15 kärkiehdokasta 2017: 6 700 ääntä. Jäljellä 2 709 ääntä, eli 40,4 %

Listalta poissa Kimmo Tiilikainen, Pekka Puska, Timo Laaninen, Sanna Lehtinen, Sole Molander, Riku Eskelinen ja Monica Lamberg.

Edellisten vaalien nr 15 (V-V. Rantamaula) sai vain 100 ääntä. Yhtään varmasti hyvin pärjäävää uutta nimeä ei listalta löydy.  

Arvio: Laura Kolbe ja Terhi Peltokorpi estävät täystuhon toteutumisen, mutta lisäpaikoista on turha haaveilla.

2 kommenttia:

Kari Ässä kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kari Ässä kirjoitti...

Ihan hyvin tuo pitänee paikkansa. Näin persujen osalta itselleni oli vähän yllätys, että se Ruohonen-Lerner tuli nyt ehdolle Helsinkiin, kun hän ei ole mennyt Soinin porukan mukana puolueesta. Kristillisdemokraattien osalta voin mainita, että näiltä sen sijaan puuttuu viimeksi kakkoseksi noussut Paavo Väyrynen, joka edusti ja on vielä edustanut omaa Terve Helsinki -ryhmäänsä. Saavat luultavasti nyt enää vain yhden paikan. Keskustan osalta se on vähän kiinnostavaa, että miten Kolbe ja Peltokorpi tulevat pärjäämään, kun pormestariehdokkaana on tuo Kärkkäinen. RKP:stä Månsson saattaa nyt mahdollisesti pudota, kun Torvalds ottanee nyt edesmenneen Donnerin paikan listalla. Vihreistä putoaa todennäköisimmin Kati Juva ja ehkä Jussi Chydeniuskin, kun Johanna Sydänmaa ehkä taas valittaneen. Kokoomuksesta voi pudota esimerkiksi Dani Niskanen ja mahdollisesti Ted Apter, kun taas uutena on tulossa myös ainakin Eija-Riitta Korhola. Demarien osalta se on taas mielenkiintoista, että meneekö Ilkka Taipale vielä nyt läpi, kun Tuomiojan ehdokkuus tuo yllättäen heille vähän lisää mielenkiintoa.