lauantai 9. huhtikuuta 2011

Vaalianalyysi: Uudenmaan vaalipiiri

Vanhassa kotipiirissäni käydään mielenkiintoinen taistelu näissä vaaleissa. Turhaan ei olla puhuttu ”Tähtien sodasta”, puolueet ovat kilpavarustelleet ehdokaslistansa parhaansa mukaan. Tässä vaalipiirissä Soinimania iskee kuin sukallinen puuroa, Timo jyrää uurnilla kautta vaalipiirin. Se on varma asia, mutta monta muuta asiaa on vielä auki.

Eduskuntavaaleissa 2007 paikat jakautuivat seuraavasti: kokoomus 11, SDP 7, vihreät 4, keskusta 4, RKP 3, vasemmistoliitto 2, perussuomalaiset 2, KD 1. Näissä vaaleissa kansanedustajien lukumäärä lisääntyy yhdellä, joten paikkoja on jaossa 35.

Kokoomus lähtee vaaleihin vaalipiirin suurimpana puolueena ja on sitä myös vaalien jälkeen. Yli 60 000 ääntä keränneen Sauli Niinistön poisjäänti tuottaa päänvaivaa, varsinkin kun myös Hanna-Leena Hemming ja Jukka Mäkelä jättävät vaalit väliin. Kokoomus vastasi haasteeseen laittamalla molemmat suuret poikansa, Alexander Stubbin ja Jyrki Kataisen, ehdolle Uudellemaalle. Ratkaisu saattaa maksaa paikan Helsingin vaalipiirissä, ja kaksikolla on täysi työ yhdessäkään paikata Niinistön ja muiden luopuneiden jättämät aukot. Stubb saa kuitenkin paljon ääniä ja pääsee parhaimmillaan jopa lähellä Soinia, kun taas Katainen saa tyytyä maltillisempiin numeroihin, ollen kuitenkin listansa kakkonen. Kokoomuksen istuvista kansanedustajista tiukoilla ovat Eero Lehti, Eero Akaan-Penttilä sekä vihreistä kesken kauden loikannut Merikukka Forsius. Haastajista paljon rahaa käyttävät Ari Konttas sekä Tommi Laakso ovat potentiaalisia läpimenijöitä, kuten myös rikosylikomisario Kari Tolvanen. Pia Kauma yrittää läpi Sanna Lauslahden reviirillä, molempien läpimeno on mahdollista. Mustana hevosena mainittakoon puolueen oikeata laitaa taivaltava Elina Lepomäki, hänestä kuullaan vielä mikäli hän politiikkaan jää.
Ennuste: 10-11 paikkaa

SDP menettää toiseksi parhaimman ääniharavansa viime vaaleista, Antti Kalliomäen. Muilta osin istuvat edustajat ovat mukana, myös kesken kauden menehtyneen Tommy Tabermannin seuraaja Risto Kuisma. Pitkään näytti siltä, että puolueen ehdokasasettelu jää vaisuksi, mutta sitten Mikael Jungner ilmestyi kuvioihin. Todellisen jackpotin SDP iski houkuttelemalla SAK:n ex-pj:n, legendaarisen Lauri Ihalaisen, kiikkustuolista vaalikentille. Tämä lupaava kitaristi kiertää tehdassaleja tiheästi ja rahaa riittää näkyvään mainontaan. Kun uskottavuus on maan kovinta kaliiberia, on tulos takuuvarmasti hyvä. Kalliomäen viimekertainen äänimäärä voi olla paperia kun reilu-Late niittää pitkän uransa tuottamaa satoa uurnilla. Kaksikko muodostaa yhdessä hyvin suositun Maria Guzenina-Richardsonin kanssa SDP:n listan terävimmän kärjen. SDP:n mahdollisuudet pitää asemansa Uudellamaalla on tämän kolmikon keräämän äänimäärän varassa. Neljäs läpimenijä on Maarit Feldt-Ranta, jonka kannatus kasvaa varmasti edellisvaaleihin verrattuna. 10 000 ääntä voi olla lähellä. Sen jälkeen alkaakin verinen taistelu lopuista 2 - 3 paikasta. Vahvimmilla voi olla Risto Kuisma, joka käy hurjaa vaalikamppailua puolustaessaan paikkaansa. Hän on lisäksi kyennyt lukitsemaan itselleen Loviisan seudun, josta tulee roppakaupalla lisä-ääniä kokeneen kehäketun laariin. Alueellisesti vahvat istuvat kansanedustajat, Matti Saarinen ja Merja Kuusisto, saavat olla tarkkana ettei tule noutaja, kuten myös paljon kyseenalaista julkisuutta kerännyt Kimmo Kiljunen. Hänen kannatuksensa on kuitenkin vahvaa eläkkeensaajien keskuudessa. Taitetun indeksin arvostelulla ei kerää suosiota puolue-eliitin keskuudessa, mutta senioriäänestäjien parissa kyllä. Haastajista kovimmat nimet voivat olla vahvalla nousu-uralla oleva Antti Lindtman, comebackia yrittävä Kaj Bärlund, tai vahvat tukijoukot omaava Heta Ravolainen-Rinne. Listan omalla tavalla mielenkiintoisin nimi on logistiikka-alan yrittäjä Marko Massinen, jonka voidaan sanoa edustavan uutta, modernia SDP:tä.
Kokonaisuutena SDP:n lista on varsin tasapainoinen, romahdusta ei tule vaikka puolueen yleiskannatus laskisikin.
Ennuste: 6-7 paikkaa

Perussuomalaiset taistelevat toiseksi suurimman paikan asemasta näissä vaaleissa, vain ja ainoastaan supersuositun Timo Soinin takia. Hänen äänimäärästään riippuu kuinka moni muu menee läpi. Ehdokaslista on Suuren Johtajan jälkeen jokseenkin heikko. Turvallista lienee veikata, että istuvat kansanedustajat Pirkko Ruohonen-Lerner sekä todennäköisesti myös Soinin varamies Pietari Jääskeläinen, jatkavat uraansa Arkadianmäellä. Seuraa heille tekevät todennäköisimmin Jussi Niinistö, Seppo Huhta sekä Erkki Havansi, mutta moni muukin haaveilee läpimenosta. Yrittäjä Timo Rope mainostaa isolla volyymilla, kannatusta voi löytyäkin. Listalta löytyy muutama selkeä halla-aholainen, mutta heidän rajallinen näkyvyytensä haittaa menestymistä. That said, Teemu Lahtinen on hyvinkin potentiaalinen läpimenijä. Edelleen ihmetyttää, ettei loikkari Matti Putkonen asettunut ehdolle tähän vaalipiiriin, läpimeno olisi ollut enemmän kuin lähellä.
Ennuste: 6-7 paikkaa

Vihreiden tilanne on haastava. Tuija Braxin tehtävänä on täyttää Heidi Hautalan jättämä aukko. Hän lieneekin listan ykkönen, mutta Hautalan lähes 13 000 ääneen jäänee matkaa. Jyrki Kasvi kasvattaa suosiotaan näissä vaaleissa, ja Espoon vihreät yrittävät äänestää Johanna Karimäen jatkokaudelle, kuten Vantaan vihreät Timo Juurikkalan. Enempiä paikkoja ei tulekaan, eikä kummankaan paikka ole varma mikäli vaalitappio on kohtalona. Ainakin julkkisehdokas Jani Toivola haastaa Karimäen ja/tai Juurikkalan. Soininvaara-fani Heikki Hiilamo taas toivoo että akateeminen älymystö nostaa hänet eduskuntaan, mutta ennusmerkit eivät ole hyvät. Listalla on muutama demareista loikannut ehdokas, mutta Ana Maria Gutierrez Sorainen tai Päivi Meros eivät kuulu listan ennakkosuosikkeihin. Kokonaisuutena lista ei häikäise vahvuudellaan, joten jo asemien pitäminen on työn ja tuskan takana.
Ennuste: 3-4 paikkaa

Keskustan tilanne on jokseenkin ankea. Matti Vanhanen poistui näyttämöltä ja tilalle lähetettiin ainakin tilapäisessä suvannossa rämpivä Paula Lehtomäki, joka tuskin pääsee lähellekään Vanhasen viime vaaleissa saamaa yli 24 000 ääntä. Tämän jälkeen ongelmat vasta alkavatkin. Suosionsa menettänyt Tanja Karpela jätti politiikan, Markku Uuspaavalniemi vaihtoi puoluetta sekä vaalipiiriä ja Antti ”kanki” Kaikkonen upposi vaalirahasuohon. Hädän ollessa suurimmillaan apuun riensi itse Paavo Väyrynen, joka saa havaita että 1990-luvulla vaalipiirissä kerätyt lähes 23 000 ääntä ovat kaukainen muisto vain. Nyt läpimenokin on saavutus, joka toki on mahdollinen koska listan taso on heikko. Ehdokasasettelun kosahtamisesta kertoo mm se että Nurmijärveltä on kolme ehdokasta, heistä tosin rahakkain eli Petri Kalmi saattaa hiukan menestyäkin. Muista ehdokkaista painetta Kaikkoselle ja Väyryselle asettavat ainakin sympaattinen ja yli puoluerajojen pidetty Seppo Särkiniemi sekä Keravalainen ylilääkäri Kyösti Haukipuro. Tällä listalla ei tähtien sodassa vaalivoittoa oteta.
Ennuste: 3 paikkaa

RKP haaveilee lisäpaikasta, mutta sen onnistuminen vaatinee vaalivilppiä. Istuvista kansanedustajista Thomas Blomqvist on turvassa ja todennäköisesti myös Christina Gestrin, sen sijaan Mikaela Nylander saa olla tarkkana ainakin Veronica Rehn-Kiven kanssa. Nylanderin riesana on Porvoossa vahvan Kaj Bärlundin paluu SDP:n ehdokkaaksi sekä RKP:n listan vahvojen naisehdokkaiden suuri lukumäärä (edellisten lisäksi ainakin Christelit Raunio ja Liljeström). Mikäli naiset tasaavat äänet sopivasti, voivat Stig Kankkonen tai värikäs Björn Månsson yllättää. Kun paikkoja on luvassa vain kolme, on kamppailu paikasta auringossa kovaa.
Ennuste:3 paikkaa

Vasemmistoliitto on haastavan tehtävän edessä, kahden paikan pitäminen on touch and go. Ääniharava Claes Andersson hyytyi jo vaalikauden aikana, ja vasemman laidan soturi Jaakko Laakso ei lähtenyt enää vaaleihin. Edellisen tilalle noussut kokenut ay-mies Kari Uotila on nyt listan ykköstykki, eikä hän ole ikinä ollut sympaattisuudestaan huolimatta mikään äänirohmu. Todennäköisestä, mutta ei varmasta, toisesta paikasta kamppailevat ainakin Pia Lohikoski Keravalta, Jussi Saramo Vantaalta sekä mahdollisesti myös toinen vantaalainen, toimittaja Antero Eerola. Listan mustana tammana voidaan pitää yli puoluerajojen pidettyä Sari Virtaa Vihdistä, joka on muutamassa vuodessa rakentanut nousujohtoisen uran alueellaan harjoiteltuaan ennen sitä politiikan tekoa Turussa.
Ennuste: 1 - 2 paikkaa

Kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa ei liiemmin jännitysmomentteja ole. Paikkoja tulee yksi, eikä Tarja Tallqvistin tarvitse liiemmin ponnistella saadakseen sen. Varapaikkaa tavoittelevat ainakin Raaseporin Niklas Andersson sekä entinen kansanedustaja Jouko Jääskeläinen, joka kylläkin on jo hiukan last season.
Ennuste. 1 paikka

Lopuksi vielä allekirjoittaneen veikkaus tarkasta paikkajaosta Uudellamaalla.

Kokoomus 10
SDP 7
Perussuomalaiset 6
Vihreät 3
Keskusta 3
RKP 3
Vasemmistoliitto 2
Kristillisdemokraatit 1

5 kommenttia:

Panu Laturi kirjoitti...

Tage, Erittäin hyvin tehty analyysi. Uskon, että on aika lähellä todellisuutta kaikkien puolueiden osalta, myös nimissä.

Ana María Gutiérrez Sorainen kirjoitti...

Palmusunnuntaina nähdään. Jos nurmijärveläiset päättävät sanoa Ei Jussi Niinistölle, tilane voi olla kohdallani toinen.
En ole tehnyt paljon perinteistä vaalityötä. Nettikampanjointi on ollu heinäni ja siksi jo nyt minulla on perhosia vatsassa. Kävi miten kävi, Tämä on ollut hyvin mielenkiintoista, antoisa ja kokeilemisen arvoista. Kiitos!

Niklas Andersson kirjoitti...

Mielenkiintoinen analyysi tosiaan. Lähden kuitenkin haastamaan ja kisaamaan ykkössijasta, piirin tavoitteena on kuitenkin kaksi paikka.
Niklas Andersson, KD

TagenTurinat kirjoitti...

Tottakai, Niklas, tavoitteenanne on kaksi paikkaa, mutta kilpailu on niin kovaa etten oikein millään näe miten se voisi onnistua.

Mutta alle viikko niin tiedämme miten hommassa kävi.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos järkevää kritiikkiä. Me & My naapuri oli juuri valmistautumassa tehdä tutkimusta tästä. Saimme napata kirjan paikallisesta kirjastosta mutta mielestäni opin enemmän tästä virkaan. Olen hyvin iloinen nähdessäni näin paljon tietoa jaetaan vapaasti siellä.