lauantai 19. helmikuuta 2011

Vaalianalyysi: Varsinais - Suomen vaalipiiri

Vuonna 2007 paikat jakaantuivat seuraavasti: Kok 5, SDP 4, Keskusta 3, Vihreät 2, Vasemmisto 2, RKP 1. Istuvista kansanedustajista luopuvat Kokoomuksen Laxell, SDP:n Koskinen sekä Vihreiden Andersson.

Kokoomus on perinteisesti vaalipiirin vahvin puolue. Lisäpaikoista on turha haaveilla, persut ja Ilkka Kanerva pitävät siitä huolen. Kanervan ei tarvitse omasta läpimenostaan olla huolissaan, mutta äänimäärä todennäköisesti laskee ja hän saattaa rokottaa jonkun verran muidenkin kokoomusehdokkaiden kannatusta, ainakin jos korruptioepäilyt nousevat julkisuuteen vaalien alla. Puolueen ehdokasasettelu ei suuria yllätyksiä sisällä, Orpo ja Virolainen uusinevat paikkansa vaivatta. Hemmilä saa tehdä hiukan enemmän töitä, mutta sijoitus neljän joukossa on todennäköinen. Mielenkiintoinen nouseva tähti on Saara- Sofia Sutela, jolla tiettävästi ei ole rahoituksesta pulaa. Viiden kansanedustajan saalista uhkaa lähinnä Kanervan tähden himmeneminen.

SDP:n istuvista kansanedustajista Heli Paasio on omassa sarjassaan, kamppaillen vaalipiirin ääniharavan tittelistä. Katja Taimela on lukinnut Salon seudun itselleen tiukalla otteella, alueellisesti vahva SDP:n kannatus takaa hänen jatkokautensa. Epävarmempi on puolueen varapuheenjohtajan Ilkka Kantolan äänimäärä, uutuudenviehätys on kadonnut eikä Kantolan saaman julkisuus päätä huimaa. Heikko kilpailutilanne kuitenkin taannee jatkokauden. SDP:n neljäs paikka on vaaravyöhykkeessä. Sitä tavoittelevat tiukimmin viimeistä taistoaan käyvä Seppo Lehtinen ja piirin imagoltaan hyvä puheenjohtaja Mika Maaskola. Jälkimmäisen onnistunut kampanja voi pitää edellisen poissa eduskunnasta, ja taas suru sumentaa silmät Aurajoen rannoilla, tällä kertaa lopullisesti. Muun muassa Eeva-Johanna Eloranta saa aina paljon ääniä keränneeltä Marjaana Koskiselta sympatiaa, kun taas Virpa Puisto asettui yksiselitteisesti tukemaan Piia Eloa. Molempien äänimäärä on varmasti siedettävä, mutta rima taitaa olla liian korkealla. Listan musta heppa laukkaa Raisiosta, Janne Laulumaa voi nousta yllättävän korkealle. Neljän paikan pitäminen on mahdollista, lisäpaikat voi unohtaa.

Keskustan lista on kohtuullinen, joten toiveita paikkojen pysymisestä on. Timo Kaunisto ja Esko Kiviranta uusinevat paikkansa helposti, sen sijaan kellot voivat kilkattaa Mauri Salolle. Paimion kirkkoherra Jouni Lehikoinen ja puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko vaanivat paikkaa auringossa, jälkimmäisen kyky tuoda lisä-ääniä listalle lienee kuitenkin rajallinen, politrukki pistää yleensä oman puolueen äänet uusjakoon. Kolme paikkaa, muutokset kumpaankaan suuntaan ovat erittäin epätodennäköisiä.

Vihreillä on uusi tilanne kun Janina Andersson jättää vaalit väliin. Toinen edustaja, Ville Niinistö, saa vihreiden äänien lisäksi tukea yleisporvarillisesta liberaalisiivestä nakertaen näin Kokoomuksen pottia. Sijoitus Vihreiden listan ykkösenä on varma asia. Todennäköisestä toisesta paikasta kamppailevat ainakin Elina Rantanen ja kaksikielisten äänistä haaveileva Monika Antikainen. TYY:n aktiivien tukema Jukka Vornanen omaa lupaavan tulevaisuuden, mutta vielä näissä vaaleissa vain yksi nuori vihreä mies voi menestyä. That would be Ville Niinistö.

Vasemmistoliiton auringonlasku etenee V-S vaalipiirissä normaalia hitaammin. Peruskannatus on vankkaa tekoa ja nyt on tarjolla SDP:n vasemmistosiiven Marjaana Koskisen äänijäämistöstä lisätukea. Puolueen stallarisiipi (joo, sellainen tosiaan löytyy) ryhmittyy Jyrki Yrttiahon taakse, punavihreämpi siipi varmistaa Annika Lapintien jatkokauden. Ay-siiven vähemmän stallariväritteinen siipi yrittää pönkittää pääluottamusmies Jari Aallon kampanjaa, mutta ennusmerkit eivät ole hyvät. Kaksi paikkaa eikä muutoksia naamagalleriassa. Yo-kunta - aktiivi Elias Laitisen nimi kannattaa painaa mieliin, sikäli kun puolueella on tulevaisuutta on Laitinen otettava huomioon.

RKP on vaaliliitossa Keskustan kanssa, ja varmistavat omilla äänillään puheenjohtaja Wallinin läpimenon ja Keskustan kolmannen paikan. RKP:n suurin haaste on houkutella kaksi täyte-ehdokasta listalle, kun se on tehty onkin suurin ponnistus jo takana.

Perussuomalaisten nousu näkyy varmasti myös V-S vaalipiirissä. Mutta lienee selvää että tämä vaalipiiri on puolueelle poikkeuksellisen vaikea seuraavista syistä: A) puolueen ehdokaslista on heppoinen, Kike Elomaa ykkösehdokkaana ei ole varsinainen meriitti. B) Vaalipiirissä muuan Olavi Mäenpää haravoi persumielisten ääniä. C) Muutos 2011 on vahvimmillaan täällä, vaikkei läpimenosta voi haaveillakaan. Elomaan lisäksi kohukirkkoherra Torsti Äärelä ja imagotappiota valtuustokaudella kärsinyt Maria Lohela kamppailevat läpimenosta.

KD asettaa vaaleihin ihan katu-uskottavan listan, mutta ilman Sari Essayhia kilpailu on liian kovaa.


Vaalien lopputulos.

Kok 4-5
SDP 3-4
Keskusta 3
Vihreät 1-2
Vasemmistoliitto 2
RKP 1
Perussuomalaiset 1
Muut 0

6 kommenttia:

Petja Raaska kirjoitti...

Aika lailla asiantunteva arvio. Samansuuntaisia arvioita antoi tänään UP Demarissa eräs rytmiryhmä.

Vasemmistoliiton pelastus voi olla keskinäinen nokittelu mainitsemiesi ryhmien välillä, mutta kyllä silti neljä vuotta on niittänyt satoa. Osalle Koskisen äänestäjistä vahvoja vaihtoehtoja ovat myös nuo kolme populistiryhmää sekä kotisohva. Ja on siellä ollut paljon myös ihan pesunkestäviä demareitakin.

Saara-Sofia Sirén (o.s. Sutela) kirjoitti...

Moikka! Hyva ja kattava analyysi! Jos kampanjani rahaliikenne kiinnostaa, siihen voi tutustua reaaliaikaisena osoitteessa www.saarasofia.fi. Mukavaa kevattalvea! Yst.terv. Saara-Sofia Sutela

Anonyymi kirjoitti...

perussuomalaisten torsti äärelä tulee olemaan suurelle yleisölle todellinen yllättäjä. äärelällä on valtava määrä kannattajia melkein joka paikkakunnalla, jotka hän on saanut pitkäaikaisen ja sitkeän nettityön avulla. äärelä on myös vaalipiirin "postilaatikojen kuningas." kaikkiaan 13000 absoluuttisesti yksilöityä postilaatikkoa kesäkuun alusta 2010 lähtien. jaettu on aina perussuomalainen-lehti ehdokasesittelyn kera. syvät rivit tuntevat miehen, joka on yksi maan luetuimpia bloggaajia. kaksi kertaa kirjoittjavieraana turun sanomissa viimeisen neljän kuukauden sisään. maltillinen arvio äärelän tulevasta äänimäärästä on vähintään 4500. elomaa jää kauas taakse.

perussuomalaiset saavat varsinais-suomesta kaksi paikkaa ja 12,5% äänistä. läpi menevät auranman miehet äärelä ja heikkilä. jos kolmas paikka tulee niin se on nainen ja maria lohela.

Pekka Virta kirjoitti...

Perussuomalaisia ei kannata aliarvioida. Saadakseen ainoastaan yhden paikan pitäisi puolueen epäonnistua täydellisesti. Noin 9,5 prosenttia riittää kahteen paikkaan. Ei ole mitään mahdollisuutta siihen, että kannatus jää alle tämän. Äärelä lienee kärkinimi, sitten Lohela tai Heikkilä riippuen miten Turun kaupunki asettuu Lohelan taakse. Kike Elomaalla ei riitä uskottavuus. Olisi katastrofaalista mikäli hän mahtuisi kahden parhaan joukkoon.

TagenTurinat kirjoitti...

Kiitokset palautteesta. Arvio Persujen jäämisestä yhten paikkaan perustuvat kahteen olettamukseen 1) Persujen yleiskannatus uurnilla ei ole nykyisen gallupkannatuksen tasolla.
2)V-S vaalipiirissä Persujen kannatus jää selvästi maan keskiarvoa alemmalla tasolle

Jos toinen näistä ei toteudu saavat Persut 2 paikkaa. Jos kumpikaan ei toteudu tulee paikkoja 3.

Ensimmäinen persujen paikka on pois demareilta, toinen paikka kokoomukselta ja kolmas vihreiltä. Tältä näyttäisi tällä hetkellä, kyseinen järjestys voi vielä muuttua vaalikamppailun aikana.

Urmas Koistinen kirjoitti...

Anteeksi vain, mutta menetysjärjestys on kylläkin tämä:

Kepu
Vasemmistoliitto
Demarit
Kokoomus
Vihreät
Demarit
Kokoomus

Ja Perussuomalaisten aivan ylivoimainen ykkönen Varsinais-Suomessa on Auran Laestadius eli Torsti Äärelä.