sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Pääministerin (harhaiset) visiot

Päivän (15.2.) Hesarissa pääministeri Matti Vanhanen visio Suomea vuonna 2019. Artikkelissa on yhtä sun toista toiveiden tynnyristä nostettua ideaa (mm. 40% energiasta on uusiutuvaa energiaa), mutta suurin huomio kiinnittyy pääministerin näkemykseen omasta tulevaisuudestaan - Matti Vanhanen lopettelee 2019 neljättä kauttaan pääministerinä. Jeah, right, ja lehmät lentävät.

Matti Vanhanen nousi pääministeriksi kun Anneli Jäätteenmäen poliittinen uskottavuus katosi. Sen jälkeen Vanhanen on kontannut vaaleista toiseen, milloin vähemmän (eduskuntavaalit 2007), milloin enemmän (presidentinvaalit 2006, kunnallisvaalit 2008). Tällä hetkellä Keskustan kannatus matelee (SDP:n tavoin) 20% viivalla, mikä lupaa roimaa tappiota eu-vaaleissa 2009. Keskustan ehdokasasettelu ei suuria lupaa ja Jäätteenmäenkin sääliäänet vähenevät runsaasti. Näin ollen puolue menettää paikan ja Vanhasen tappioputki jatkuu.

Näistä lähtökohdista Matti Vanhanen kuvittelee menestyvänsä eduskuntavaaleissa 2011 niin hyvin, että voisi jatkaa pääministerinä. Kaltaiseni politiikkaa hiukan seuraava ihmettelee miten se olisi mahdollista. Vaihtoehtoja lienee kaksi: 1) Keskusta on suurin puolue 2) Muut puolueet heltyvät Vanhaselle ja nostavat hänet pääministeriksi vaikka Keskusta ei ole suurin puolue.

Mikään ei viittaa siihen että Keskusta olisi eduskuntavaalien suurin puolue. Kokoomus on valovuoden edellä ja on epävarmaa pysyvätkö edes sosialidemokraatit selän takana. Keskusta on tahmeassa kunnossa eikä mikään viittaa trendin kääntymiseen, vaikka vaaleihin on vielä aikaa. Soini syö kannatusta ja äänestäjien kyllästyminen pääministeriinsä on ilmeistä. Voisi varsin turvallisin mielin luvata tarjoavansa Matti Vanhaselle ison lasin omenamehua Nurmijärjen ABC:llä, mikäli hän jotenkin onnistuu katkaisemaan tappiotrendinsä eduskuntavaaleissa 2011.

Vanhanen voi tietenkin myös kuvitella olevansa niin erinomainen pääministeri, että hänen halutaan tehtävässään jatkavan vaalituloksesta riippumatta. Todellisuudesta voi vieraantua monella tapaa, mutta ei edes Matti Vanhasen luulisi kuvittelevan Jyrki Kataisen väistävän mikäli Kokoomus on vaalien jälkeen suurin puolue. On myös epätodennäköistä, että muut puolueet eivät kykenisi sopimaan hallitusyhteistyöstä ilman Nurmijärven suuren miehen panosta.

Sinipunaa pukkaa 2011 ja sitä myöten Matti Vanhasen ura politiikan huipulla päättyy.

Ei kommentteja: